Další z opozičních zastupitelů, kteří horují pro dodržování předpisů a pravidel a sami porušují stavební či městská nařízení. Prostějovská firma Sprintel, jejímž jednatelem a společníkem je podle obchodního rejstříku opoziční zastupitel z hnutí Na rovinu! a člen Pirátské strany Petr Kapounek, bude čelit správnímu řízení. Firma zabývající se hlavně instalací elektronických a telekomunikačních zařízení totiž prováděla v různých lokalitách výkopy, které jsou ovšem v tuto zimní dobu zakázány! Petr Kapounek Večerníku chybu přiznal a omluvil se, nicméně zároveň tvrdí, že magistrát neměří všem stejným metrem.

 

Jak je všeobecně známo, a nejen stavební firmy se tímto musí řídit, jsou vždy od 1. listopadu do 30. března následujícího roku zakázány výkopové práce v katastru města Prostějova. „Firma Sprintel toto nařízení porušila. Odbor správy a údržby majetku města prověřil porušení podmínek povolení ke zvláštnímu užívání veřejných prostranství. Kontrola probíhala od 10. listopadu s tím, že do tohoto data byla možnost pro případné dodělávky výkopových prací, dodělávky typu zahrnutí a uvedení do řádného stavu. A to vzhledem k tomu, že pršelo a mohlo dojít k určitému zdržení. Zjistili jsme, že k porušení došlo u tří společností: Sprintel, KARMONT presta a InfoTel. Následující dvě firmy, které pracovaly pro Sprintel, prováděly výkopové práce i nadále po desátém listopadu,“ potvrdil Večerníku Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Prostějova.

Ze zjištění kontrolního orgánu vyplývá, že firma Sprintel prováděla výkopové práce dokonce ještě po 27. listopadu, a to v lokalitách ulic Svolinského, Josefa Lady, Wichterlova a A. Slavíčka, zbývající dvě jmenované společnosti pak kopaly do chodníků či travnatých ploch ve Vrahovicích či v ulicích Karolíny Světlé a Sokolovské. „Ano, došlo k chybě v komunikaci s pracovníky provádějícími práce, za což se omlouváme a podnikneme kroky, aby se situace neopakovala. Současně si dovolím upozornit, že se téhož pochybení v listopadu dopustilo několik dalších společností, které s námi nemají nic společného, včetně jedné konkurenční firmy a pracovníci magistrátu o tom vědí. Je tedy zvláštní, že jste dostali pouze informaci týkající se naší chyby,“ uvedl pro Večerník Petr Kapounek, jednatel a projektový manažer firmy Sprintel, který v prostějovském zastupitelstvu hájí barvy opozičního hnutí Na rovinu! „Dále si dovolím upozornit, že společnost, která stavěla ve Vrahovicích v roce 2020 síť zcela načerno, nejen bez záboru, ale bez platného povolení stavebního úřadu, dostala od správy majetku souhlasné stanovisko k dodatečné legalizaci. Toto mi přijde velmi zvláštní a nastavuje se tím velmi nebezpečný precedent do budoucna,“ dodal Kapounek.

Podle informací Večerníku nyní magistrát žene firmu Sprintel ke správnímu řízení. „Hrozí jí pokuta,“ potvrdil první náměstek primátora Jiří Pospíšil.