Jednadvacetiletý Patrik Čureja z Konice neunesl hádku se svojí přítelkyní a v opilosti vyběhl před dům, kde baseballovou pálkou bušil jako smyslů zbavený do auta sousedky.

Za svůj čin a způsobenou škodu skončil u soudu, kam dorazil v doprovodu své rodiny s půlhodinovým zpožděním...

 

Tímto způsobem by se tedy svátky jara slavit neměly. Totálně opilý Patrik Čureja z Konice se na velikonoční pondělí pohádal se svojí přítelkyní. Následně vyběhl před dům svého bratra a s baseballkou v ruce rozmlátil přední a zadní sklo renaultu clio patřícího nic netušící sousedce. Ta si vůz musela nechat opravit, na peníze, které to stálo, však stále čeká. To vše se probíralo poslední červnové úterý u prostějovského soudu.

Jedenadvacetiletý Patrik Čureja bydlí v Konici v domě ve Vodní ulici společně se svými rodiči. Navzdory dobrému vlakovému spojení nebyl k prostějovskému soudu schopný dorazit včas. Nakonec se i v doprovodu rodiny ukázal se zhruba půlhodinovým zpožděním. Během hlavního líčení se však přiznal.

„Letošní Velikonoce jsem slavil u bratra, kde jsme vypili dvě nebo tři flašky vodky. Pak jsem se pohádal s přítelkyní, vyběhl ven z domu a ve vzteku rozbil přední a zadní sklo auta,“ vyjádřil se před tribunálem obžalovaný, kterému policisté na místě naměřili 2,22 promile alkoholu.

Čureja byl za krádež poprvé odsouzen už jako mladistvý. Aktuálně je v podmínce kvůli řízení bez řidičského průkazu. Má pracovat ve stavebnictví, kde jej zaměstnává jeho otec. Dle svých slov si vydělá necelých 20 000 korun, navzdory tomu dluží státu na sociálním i zdravotním pojištění. Kromě toho si už zvládl nabrat i nějaké půjčky.  

Na jeho řádění s baseballovou pálkou v ruce doplatila sousedka bydlící nedaleko domu jeho bratra. „Byli jsme týden bez auta, což nám dost komplikovalo život. Poškozený vůz totiž nebylo možné dopravit do Prostějova, museli přijet zaměstnanci specializované firmy z Ostravy, kteří to opravili přímo na místě. Přišlo nás to na 9 300 korun,“ vypověděla poškozená žena, která si zhruba tři týdny počkala na to, až se jí vandal přišel omluvit. „Za další dva týdny se ukázal i s tátou a přinesli mi patnáct set korun, později k tomu přidali další dva tisíce,“ poznamenala žena, která tak po obžalovaném stále požaduje 5 800 Kč.

Patrik Čureja nakonec od soudu odcházel s peněžitým trestem 12 000 korun. Kromě toho musí doplatit způsobenou škodu. „Obžalovanému polehčuje doznání a alespoň částečná úhrada škody. Na druhou stranu mu přitěžuje fakt, že je v podmínce, i to, že stále nezaplatil vše,“ odůvodnil výši trestu soudce Petr Vrtěl s tím, že pokud peníze včas neuhradí, skončí na 120 dnů ve vězení.

Rozsudek je již pravomocný.