Globální oteplování postupuje, a tak se zimní akce v létě pořádají stále složitěji. Za koncem dlouhodobé tradice nezaměnitelné Zimní olymppijády v Nezamyslicích však nestojí klimatická změna, ale změna priorit organizačního týmu z řad spolku Nezamyslických mažoretů.

Srandy kopec. I tak by se mohl přejmenovat věhlasný Mount Nezamysl, který se u fotbalového hřiště v Nezamyslicích tyčí do výšky 6 000 milimetrů nad Mořicemi. Právě ten byl každoročně poslední školní den svědkem tradiční Zimní olymppijády v režii Nezamyslických mažoretů. Akce měla skutečně úctyhodnou tradici, ostatně loni se v místě konal už její druhý poslední ročník, jemuž předcházelo rekordních devět ročníků nultých. Minulý rok se kromě jedinečné recese podařilo také mezi diváky i účastníky vybrat 31 tisíc korun na oběti ničivého tornáda na jižní Moravě.

Tentokrát se však na nic z toho už navázat nepodařilo. „Zimní olymppijáda letos nebude. Organizační výbor Nezamyslických mažoretů se rozhodl, že se do budoucna zaměří na letní olymppijádu v zimě,“ vysvětlil za pořadatele Jan Košárek, podle něhož není vyloučeno ani turné čtyř můstků. Jeho případní účastníci se dle Košárka však nemusí bát, neboť tato akce prý se stomatologií opravdu nic společného mít nebude.

Navzdory konci olymppijácké tradice mažoreti zůstávají i nadále aktivní. „Už nyní nacvičujeme naše vystoupení na svatováclavské hody v Nezamyslicích,“ ubezpečil Jan Košárek.