V Olšanech u Prostějova se pondělí dopoledne proměnilo na horor. Kolem 11. hodiny obcí otřásla exploze, která zcela zdemolovala jeden z domů, více než dvě desítky okolních domů mají vyražená okna tlakovou vlnou. Podle dostupných informací jsou na místě tři zranění, kteří se pohybovali poblíž výbuchu. Na místě jsou všechny složky integrovaného záchranného systému a prostor prohledávají vycvičení psy. 

 

Co přesně stálo za výbuchem policie zjišťuje, stejně tak, zda zůstal někdo pod sutinami domu. „Co bylo příčinou a zdali je na místě někdo zraněn, zjišťujeme,“ uvedla policie na Twitteru. Exploze se udála na ulici s rodinnými domy, které jsou v husté zástavbě a často jsou vzájemně propojené. Podle prvotních informací se mělo jednat o jednopodlažní dům, který procházel rekonstrukcí. „Poškozeny jsou také další dva objekty v těsném sousedství, tam je bude muset prohlédnout statik. Poškozeny jsou další zhruba dvě desítky budov v sousedství, mají vybitá okna. Po odpojení přívodu plynu začali hasiči prohledávat sutiny,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. 

 

Policie celou ulici i blízký prostor včetně sjezdu z dálnice uzavřela. Na místo dorazili také kriminalisté a jejich technici. Plynaři už přívod plynu uzavřeli. Na místo by měla dorazit také speciální technika z Ostravy – dvojice kontejnerů určených pro stabilizaci narušených budov a pátrání ve zřícených stavebních konstrukcích. Další informace připravujeme.