Tragicky skončil výbuch rodinného domu v Olšanech u Prostějova, k němuž jsme vyjížděli v pondělí krátce po 11. hodině. Oznámení o události přijalo naše Krajské operační a informační středisko, které na místo ihned vyslalo jednotky z Prostějova a okolí. 

Hasiči ohlášení potvrdili a okamžitě uzavřeli okolní oblast. Výbuch zcela zničil jeden dům, další dva výrazně poškodil. Celkově tlaková vlna zasáhla zhruba dvacítku budov a dva automobily. Při výbuchu byly zraněny 3 osoby, které se nacházely v bezprostředním okolí. Během záchranných a likvidačních prací bylo po 19. hodině po osmi hodinách pátrání nalezeno v troskách budovy tělo bez známek života.

Na vyhledávání osob v sutinách byli nasazeni kynologové se speciálně vycvičenými psy. S odklízením sutin pomáhala padesátce hasičů z 8 jednotek i těžká technika, a to konkrétně sací bagr ze ZÚ v Hlučíně. Na místo byl povolán též usar tým z HZS Moravskoslezského kraje, který se specializuje na vyhledávání osob ve zřícených budovách a na stabilizaci poškozených objektů. Ve spolupráci s kolegy jsme museli jeden ze sousedních domů kvůli poškození štítové zdi stabilizovat pomocí výdřevy a speciálního pažení. Zároveň jsme instalovali inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených konstrukcí, abychom zajistili bezpečnost zasahujících jednotek. Hasiči-lezci provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch také poškodil.

Zajištění objektů jsme konzultovali se statikem, který hodnotil stav okolních domů. Po jeho kontrole se mohli vrátit do svých domovů lidé, které jsme po výbuchu evakuovali. Celkově jich bylo 10.

Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu, aby se urychlila a usnadnila koordinace a nasazení všech jednotek a dalších složek IZS.

Likvidační práce budou pokračovat do večera a s největší pravděpodobností i během zítřka.

Škoda byla předběžně odhadnuta na 10 milionů korun, ovšem budeme ji ještě společně s kriminalisty PČR došetřovat. Příčinu a okolnosti vyšetřujeme rovněž ve spolupráci s PČR.

 

Alkohol a dluhy. To byly životní problémy, které v posledních letech provázely sedmapadesátiletého Radka B. z Olšan u Prostějova. Hodinu před polednem v pondělí 18. července srovnal jeho dům se zemí obrovský výbuch. Při něm sám zahynul a další tři lidé byli zraněni. Ničivá detonace navíc poškodila na dvě desítky nemovitostí v okolí, škody jdou do desítek milionů korun. Vyšetřovatelé už zjistili, že příčinou exploze byl výbuch plynu. Sousedé jsou přesvědčeni o tom, že majitel domu výbuch způsobil sám. Proč to ale udělal? Podle očitých svědků byl strachem bez sebe, že mu dům zabaví exekutoři! „Rozhlašoval tady, že v domě nikdo jiný kromě něj nikdy bydlet nebude,“ shodlo se hned několik místních obyvatel. S touto verzí pracuje i Policie ČR, ale vyšetřování není zdaleka ukončeno. Večerník mezitím exkluzivně zjistil, že v naprosté tichosti již proběhl pohřeb Radka B., jehož tělo spálil žár pece v krematoriu...

 

Takovou ránu v Olšanech ještě nezažili! Zhruba hodinu před pondělním polednem otřásl obcí mezi Prostějovem a Olomoucí obrovský výbuch. V sutinách domu zemřel jeho sedmapadesátiletý majitel, další tři lidé byli zraněni. Starší paní z protějšího domu skončila s řeznými ranami v nemocnici. Došlo také k zásadnímu poškození sousedních baráků, tlaková vlna navíc poničila okna i střechy zhruba dvou desítek dalších nemovitostí. Příčinou exploze byl výbuch zemního plynu, většina oslovených z řad místních se shodla na tom, že výbuch způsobil záměrně sám majitel, jemuž totiž hrozilo, že o dům přijde díky exekučnímu řízení, do něhož se dostal vinou dluhů. S odklízením sutin měli hromadu práce hasiči, kteří tak činili po tři dny. Prvotní škody jsou odhadovány minimálně na 10 milionů korun, majitelé nemovitostí s nejvyšší škodou byli naštěstí pojištěni.  

Majitelem relativně opraveného domu sedmapadesátiletý muž Radek B., který prý neměl žádné příbuzenstvo ani moc blízkých přátel. Většina oslovených lidí se shodovala na tom, že se jednalo o samotářského podivína, který měl sklony k nadměrnému pití alkoholu. „Jeho rodiče byli možná trošku puntičkáři, ale jinak s nimi nebyl vůbec žádný problém. Oba dožili v domově pro seniory, myslím, že jeho maminka zemřela přede dvěma roky a tatínek zhruba o tři roky dřív. Než se odstěhovali, tak bydleli v přízemí a Radek si to nahoře opravil,“ prozradil exkluzivně Večerník jeden z místních obyvatel, podle něhož prožil muž v domě celý život. „Nevím, že by v poslední době někde pracoval. Děti také neměl, nějaký čas žil s přítelkyní, ale ta se pak odstěhovala,“ dodal bodrý chlapík. Další upozorňovali na sklon Radka B. k nadměrnému pití. „V obchodě si tady pravidelně kupoval flašky vodky. Bylo to čím dál častěji,“ potvrdil jeden z nich.

Dům byl v dražbě

Dlouhodobě nezaměstnaný dům zdědil právě po rodičích. Vzhledem k jeho četným dluhům i exekucím putovala nemovitost do dražby. V Olšanech se zcela otevřeně hovoří o tom, že stavení odpálil záměrně. „Několikrát se měl nechat slyšet, že v domě nikdo jiný kromě něj nikdy bydlet nebude,“ shodlo se hned několik místních. 

V době výbuchu stála u okna

Kromě Radka B. na celou událost bohužel doplatili i další lidé. Zásadním způsobem se exploze dotkla majitelů dvou sousedních nemovitostí, které byly výrazně poškozeny. Ve zhruba dvacítce dalších byla vysklená okna či poničené střechy. Čtyři lidé byli dokonce zraněni. Nejhůře to odnesla starší paní z protějšího domu, která byla v době výbuchu zrovna u okna. „Jak se sklo roztříštilo, tak ji to pořezalo. Už je ale v pořádku doma,“ prozradil nám jeden ze sousedů.

Výbuch plynu

Hasiči došli k závěru, že za tragédií stál výbuch zemního plynu. „Naši vyšetřovatelé ve spolupráci s kriminalisty odebrali při ohledání na místě zásahu elementy plynového potrubí a spotřebičů, které nyní podrobí další expertize. Nyní můžeme potvrdit, že se jednalo o výbuch zemního plynu,“ prozradila uprostřed minulého týdne Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Ruiny odklízely čtyři jednotky hasičů nejen v pondělí, ale i následující dva dny. „Na konzultaci byl znovu povolán statik, se kterým se doladil postup při stabilizaci obou poškozených sousedních budov. Některé části trosek však bylo nutné odklízet ručně, což zajistilo pětadvacet profesionálních i místních dobrovolných hasičů. Na místě zásahu jsme měli také specialisty na stabilizaci budov, kteří měli za úkol technicky zabezpečit štítovou zeď jednoho ze sousedních domů. Hasiči-lezci z Prostějova a Olomouce pak rozřezali a odstranili části krovů poškozeného objektu tak, aby neohrožovaly okolí,“ popsala práce Lucie Balážová.

Možnost příspěvku

Obec hned v úterý 19. července svolala schůzku, na které zájemce informovala o tom, jak mohou na Úřadu práce zažádat o finanční příspěvek. „Dorazili zástupci pěti domácností, kolik z nich tuto možnost využilo, nevíme,“ reagoval na dotaz Večerníku Milan Elfmark, starosta Olšan u Prostějova.