Konec roku, to je pro všechny období bilancování. Pro obce ale i doba, v níž si mohou na poslední chvíli zažádat o dotace. Podobně na tom jsou také Němčice nad Hanou. A ani na jihu Prostějovska mají plno plánů, tudíž žádostí nebude málo. „Vesměs jde ale zatím jen o projekty,“ upřesňuje místostarostka města Jana Oulehlová.

„Rádi bychom v příštím roce opravili most. Stejně tak bychom rádi provedli opravy na jednom z bytových domů a dále na bývalém areálu OSP. Zde ale budeme spíše počítat s vlastními prostředky,“ prozradila Večerníku Oulehlová. Tím ale výčet zdaleka nekončí. „Chceme se pustit také do bývalé hasičárny, která nyní slouží jako zázemí pro údržbu veřejné zeleně. A také do té nové. Ta je sice zvnějšku opravena, nicméně potřebuje obnovit sociální zařízení a celkově vnitřní prostory,“ sdělila místostarostka.

Je si však vědoma, že příští rok bude rokem nesmírně složitým. A kasy měst, včetně té němčické, to poznají. „Uvidíme, co se taky nahoře schválí. Jak to s investicemi a penězi dopadne, je ve hvězdách,“ říká Jana Oulehlová.

Němčice si však přesto mohou gratulovat. Finančně a časově nejnáročnější stavební investici za poslední desetiletí, tedy rekonstrukci školy, stihly už zdárně dokončit.