Senior taxi funguje v Prostějově už sedmým rokem a za tu dobu si tato služba dotovaná městem získala nepřeberné množství klientů. Jenže náklady na její provoz se za poslední měsíce naprosto šíleně zvýšily, a to zejména rapidně dražšími pohonnými hmotami. A to znamená jediné, že provozovatel za dosavadní smluvní cenu nemůže Senior taxi pro magistrát udržet. Radní se tak rozhodli uhradit víc...

„V souvislosti se současným růstem nákladů jsme jednali s poskytovatelem této služby se zástupcem společnosti Rosi Logistik. Cena ropy, a tedy i pohonných hmot, je dnes výrazně ovlivněna řadou faktorů, které ani jedna smluvní strana nemohla v době podpisu smlouvy předvídat. Od srpna 2021 vzrostly ceny pohonných hmot v České republice o více než čtyřicet procent, rostou také náklady na servis a běžnou údržbu vozidel. Za stávajících smluvních podmínek se jeví služba jako neudržitelná. Bylo tedy nutné jednat o navýšení ceny nebo ukončení spolupráce,“ popsala na nedávné tiskové konferenci aktuální situaci Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora pro sociální oblast v Prostějově.

Vzhledem k tomu, že magistrát nemá zájem oblíbenou službu rušit, přistoupí k navýšení nákladů a úpravě smluvních podmínek. „Město chce touto formou seniory dlouhodobě podporovat. Uvědomujeme si, že je pro ně služba důležitá a určitě ji nenecháme skončit jen kvůli nárůstu nákladů,“ má jasno primátor František Jura (ANO 2011). „Konkrétně se bude jednat o navýšení o 219 tisíc korun pro rok 2022 s tím, že kapacita služby bude při této změně ceny zachována. Cena jízdného pro seniory se nemění, i nadále budou jezdit za pouhou dvacetikorunu,“ ujistila náměstkyně Rašková.

Služba Senior taxi v Prostějově běží již od roku 2015 a je od počátku hojně využívána. Nejčastěji k návštěvám lékařů a zdravotnických zařízení.

 

30 graf taxi