Jmenovali se tak slavní skladatelé Vivaldi i Salieri, stejné jméno nese třeba i španělský herec Banderas. Antonio Horváth (19) však svému jménu čest rozhodně nedělá. Problémy s ním byly už v době, kdy byl svěřencem Dětského domova v Prostějově. Velmi brzy sklouzl ke drogám. Letos v březnu přepadl ženu na sídlišti Hloučela, kterou na ulici strčil, až upadla na zem. S její peněženkou i náramkem následně utekl. Naštěstí jej velmi záhy zadrželi policisté. Uplynulé úterý byl prostějovským soudem za loupež odsouzen k podmínce.

Tento kluk opravdu roste pro kriminál. Antonio Horváth patří k rozvětvené cikánské rodině obývající dům v prostějovské Rozhonově ulici. Několik let však strávil v dětském domově, z něhož čas od času utekl, takže po něm museli pátrat policisté.

Základní školu ukončil už v osmé třídě. Ač nikdy po delší dobu nepracoval, tak se poměrně záhy zapletl s drogami, konkrétně s nebezpečným pervitinem. Přestože mu teprve nedávno bylo 18 let, už se stihl dostat do křížku se zákonem. Letos v březnu oslovil ženu, u níž se nejprve zajímal, kolik je hodin a dožadoval se cigarety. Když oslovená zrychlila krok, tak ji napadl, povalil na zem, z ruky jí vytrhl peněženku a ze zápěstí strhl zlatý náramek. Se vším pak utekl. Díky bleskurychlé spolupráci napadené ženy s policií ČR se jej podařilo poměrně záhy zadržet. Nejenže lupič musel vrátit nakradené věci, navíc mu nezbývalo nic jiného než se ke všemu přiznat.

Advokát se pokoušel o nápravu

Přímo před soudem Antonio Horváth po rozumné domluvě se svým obhájcem rezignoval na veškeré mlžení a ke všemu se přiznal. Mladý a nezištný advokát se snažil na svého klienta působit veskrze pozitivně i v dalších ohledech. Například na něj apeloval, aby si udělal alespoň nějaký učňák. Antonio, který vzhledem k hrozícímu až desetiletému trestu působil v těchto chvílích poměrně pokorně, o tom za daných okolností snad i na okamžik zauvažoval. „Asi by to nebylo špatné. Sice bych té škole obětoval nejlepší roky svého života, ale zase pak už budu mít klid,“ reagoval na právníkovy návrhy.

Zda se mu s tímto postojem skutečně podaří najít jednou nějaké zaměstnání, zůstává velkou otázkou. Dosud totiž trávil svůj čas převážně s kamarády a vše směřovalo k tomu, že bude následovat příklad svého otce žijícího z invalidního důchodu. Ostatně mu měla být diagnostikována schizofrenie, kterou dle jeho vlastních slov „má z pervitinu“.

Na vězení je zatím mladý

Minimálně ještě nějaký čas bude moci Antonio „nejlepší roky svého života“ užívat na svobodě. Soud totiž přihlédl k jeho prohlášení viny, nízkému věku i faktu, že dosud nebyl coby dospělý trestaný. Z těchto důvodů trest ve výši 30 měsíců na 4 roky podmíněně odložil. Kromě toho musí poškozené ještě vrátit 1 100 Kč, které jí dluží, a i kvůli drogám pravidelně navštěvovat probačního úředníka. Samozřejmě že se také nesmí dopustit žádného dalšího trestného činu. Rozsudek je již pravomocný.