A neuvěřitelné se stalo skutkem! Tímto výkřikem by bylo možné oslavit kolaudaci Domova pro seniory v Bedihošti. Navzdory opakovaným slibům o dokončení stavby, s níž se začalo už v roce 2015, to vypadalo, že rozestavěný dům zůstane pouze STÍN MINULOSTI. Nyní se však projekt, u jehož kořenů stála bankrotářka Kateřina Koldová, podařilo dotáhnout do konce. O celkem deset míst v domě s dotovaným nájemným už projevilo zájem pět lidí.

 

Letos v říjnu uplyne už sedm let od chvíle, kdy v Bedihošti proběhlo položení základního kamene domova pro lidi starší sedmdesáti let. Začal se tu stavět objekt pro celkem deset nájemníků, v němž se mělo nacházet šest jednolůžkových a dva dvoulůžkové pokoje. Za celým projektem stála Kateřina Koldová z nedalekých Kraliček. Tato dáma se však již v té době nacházela v osobním bankrotu. Celé řadě věřitelů dlužila přes 10 milionů korun. Firmu, která dům oficiálně stavěla, nechala přepsat na svého syna. Ten se však zajímal o docela jiné věci, kvůli výrobě a pašování drog skončil ve vězení.

V roce 2017 získal společnost Lázecká invest od Kateřiny Koldové nový majitel, jenž sliboval, že do konce roku dům dokončí. Ukázalo se však, že peníze z dotací jsou již vyčerpány. A tak se majitelé opět střídali.

Kolaudace objektu nakonec proběhla letos 17. května. „Dům byl postaven v původně plánovaném rozsahu. Zpoždění nám na počátku způsobila nutnost oprav nekvalitně provedené práce. Hlavní problém však spočíval v tom, že jsme kvůli přípojce na kanalizaci museli třikrát přepracovat projekt a čtyřikrát překopat přípojku, jelikož sítě nebyly správně vytyčeny,“ vysvětlil Večerníku zástupce majitele Jiří Slezák, podle něhož původní majitelka chtěla problém vyřešit instalací čističky odpadních vod. „To se ovšem ukázalo jako nevhodné. Navíc v průběhu času byla čistička ukradena. Kdo ji ve skutečnosti ukradl, zůstává otázkou,“ dodal Slezák, který zároveň poděkoval starostovi Bedihoště.

Sám Jiří Zips dokončení projektu opravdu uvítal. „Škoda že se vše tak hrozivě protáhlo. Někteří z původních zájemců už dávno bydlí jinde, jiní zemřeli. A co se týče té ukradené čističky, klidně tam napište, že jsem přesvědčený, že se jednalo o pojistný podvod ze strany původní majitelky,“ nebral si servítky Zips s tím, že právě obec si ponechala právo rozhodovat o tom, kdo v domě bude bydlet a kdo ne.