Přetížená vozidla můžeme označit jako jeden z negativních fenoménů dnešní doby. Ohrožují přitom bezpečnost silničního provozu, a to zejména delší brzdnou dráhou či nevhodně zajištěným nákladem. Kromě těchto zmíněných aspektů poškozují přetížená vozidla i pozemní komunikace. Po pandemickém období došlo k navázání spolupráce mezi Celním úřadem pro Olomoucký kraj a mikroregionem Střední Haná, jenž leží na pomyslném středu mezi městy Prostějovem a Přerovem. Kontrolní vážení s podezřením na přetížená vozidla se zde tedy několikrát uskutečnilo na základě podnětů města Tovačov a okolních obcí.

Hlídky zde přitom během jediné kontrolní akce odhalily průměrně čtyři přestupková jednání.

„Ochota starostů či podnikatelů poskytnout prostory k vážení vychází ze stížností a připomínek občanů celého mikroregionu Střední Haná. Důvodem je neúnosný nárůst nákladní dopravy přes město Tovačov směrem k Olomouci, Prostějovu a Kojetínu,“ řekl ředitel Celního úřadu pro Olomoucký kraj Richard Keclík. „Do budoucna se nebráníme stejné spolupráci s dalšími obcemi nebo mikroregiony. V našem hledáčku jsou například směry Kojetín-Prostějov a Brodek u Přerova-Prostějov,“ plánuje dále ředitel celního úřadu.

V červenci proběhla rovněž celorepubliková kontrolní akce, která byla zaměřená právě na zmíněnou problematiku. Nejvíce pozitivních kontrol, a to konkrétně 14 bylo zaznamenáno na Olomoucku. Od začátku roku pak celníci v Olomouckém kraji odhalili v souvislosti s vážením vozidel celkem 38 přestupků a udělili pokuty v celkové výši 136 000 korun. Na kaucích pak bylo vybráno 284 tisíc korun.