V minulém vydání Večerník zveřejnil nepříliš veselý příběh Prostějovanky Evy Č., která ve Vrahovické ulici při přejezdu ze silniční komunikace na cyklostezku upadla z jízdního kola a způsobila si četná zranění. Důvodem byl nesmyslně zvýšený obrubník, který ohrožoval i ostatní cyklisty. Zatímco uvedená žena byla tři týdny v pracovní neschopnosti a zvažuje žalobu na investora rekonstrukce Vrahovické ulice, vedení města tvrdilo, že veškeré stavební úpravy proběhly podle norem. Náměstek primátora Jiří Rozehnal ovšem připustil, že může dojít k úpravám tak, aby byla zajištěna bezpečnost cyklistů.

 

Uběhl týden a vedení prostějovského magistrátu bleskově zareagovalo na kritiku Večerníku, který zveřejnil pouze jeden z případů, kdy nebezpečně zvýšený obrubník byl příčinou závažných zranění jedné z cyklistek. „Musím přiznat, že jsme za poslední týdny zaznamenali hned několik pádů z kola při najíždění z cyklopruhu ve Vrahovické ulici na smíšenou cyklostezku. Možná je zajímavé i to, že ve všech případech se jednalo o ženy. Na druhou stranu ale musím zopakovat, že projekt i realizace podélného nájezdu na cyklostezku jsou v souladu s platnou legislativou a stanovisky dotčených orgánů státní správy, navíc bylo provedeno kontrolní měření na místě. Také já osobně jsem minulou neděli zaznamenal problémy u dvojice cyklistů, kdy pán přejel na cyklostezku bez problémů, ale paní nedržela pravděpodobně řídítka pevně a při nájezdu na podélnou nájezdovou obrubu došlo k vysmeknutí řídítek a pádu,“ řekl exkluzivně Večerníku Jiří Rozehnal, náměstek primátora Prostějova.

Normy, legislativa i stanoviska dotčených orgánů jsou sice jedna věc, ovšem skutečnost, že vyvýšený obrubník byl nebezpečný pro všechny projíždějící cyklisty, je věc druhá, a zcela objektivní. I z těchto důvodů se zřejmě vedení města rozhodlo bleskově zakročit. „Po konzultaci se zhotoviteli a projektanty na místě došlo ve středu 20. července ke zbroušení nájezdové hrany na cyklostezku tak, abychom minimalizovali nebezpečí pádů z kola při nájezdu,“ oznámil Večerníku v pátek dopoledne náměstek Rozehnal. Tak snad se nyní cyklisté budou ve Vrahovické ulici cítit bezpečněji.