V rámci nedávných hodových oslav (Večerník informoval v minulém čísle - pozn.red.) otevřeli v Němčicích nad Hanou kolumbárium. Na místním hřbitově se o jeho rekonstrukci hovořilo už od dob konce minulého století a postupnými kroky se nyní obci daří tento slib naplnit. Po opravě vodovodní přípojky a osvětlení přišla na řadu oprava chodníků. V další etapě proběhla práce na západní straně obvodového zdiva, se kterou bylo spojeno i vybudování nového kolumbária, díky čemuž vzniklo 78 nových urnových schránek v hodnotě přesahující sedm milionů korun. V poslední etapě prací budou chtít radní vybudovat parkoviště.

Nové moderní kolumbárium vznikalo už od loňského roku, kdy rozhodlo zastupitelstvo o zařazení investice do městského rozpočtu. „Čekalo se na všechna potvrzení a změny v územním plánu, které se podařilo zajistit, a mohli jsme tak začít se stavbou. Celková hodnota včetně technického dozoru byla v hodnotě 7,2 milionu korun. Tuto stavbu jsme realizovali z peněz města, u dalších jsme získali i dotace od Ministerstva zemědělství, které nám velmi pomohly. Je to krásné pietní místo, jež si město určitě zasloužilo,“ prozradil Večerníku starosta Němčic nad Hanou Jan Vrána.

V rámci hodů město kolumbárium poprvé představilo společně s farářem Tomášem Stroganem, který mu za účasti hostů, Národopisného spolku Pantlék a mužského pěveckého sboru ze Sobůlek, požehnal.

Stavba se ale nesetkala pouze s pozitivními reakcemi, přesto vedení města věří, že se z nového kolumbária stane důstojné pietní místo. „Jsme rádi, že všechno proběhlo bez výraznějších komplikací a mohli jsme už nyní kolumbárium představit. Jedná se o další část rekonstrukce hřbitova a postupně už míříme do finále, protože už zbývá jen moderní parkoviště, na kterém už usilovně pracujeme. A pokud se podaří všechny změny v územním plánu, mohli bychom jej příští rok vybudovat,“ popsala místostarostka Jana Oulehlová.

Velké poděkování od Němčickcých patřilo také Ivaně Hudcové, která nabídla městu uvolnění rodinné hrobky, díky čemuž zde mohl vzniknout přístupový chodník. „Hřbitov má své nezastupitelné místo v každé vesnici i městě a je tak nutné se o něj co starat, jak nejlépe umíme. I jak potvrdil pan farář. Podle toho, jak se lidé starají o hřbitov, poznáte, jakým jsou národem,“ dodal němčický starosta Vrána.