Něco podobného se už dnes ve městech a většině vesnic téměř nevidí. V době, kdy bez dotací pomalu neopravíte ani kozí chlívek, si v Ladíně místní vybudovali dětské hřiště. Konice jim přispěla „pouze“ 80 tisíci, za něž se pořídily herní prvky. Zbytek už byl na nich.

Částku 80 000 korun dostala místní část Konice z tzv. participativního rozpočtu. Jak ji využije, o tom si rozhodla sama. Na dětském hřišti se shodl zdejší osadní výbor spolu s místními. Peníze stačily na zakoupení herních prvků, vlastní stavba pak byla záležitostí jednotlivých sousedů. „Děkuji všem, kteří se na záměru podíleli, ale především panu Romanu Grulichovi, který vše koordinoval,“ vzkazuje se konický starosta Michal Obrusník.

Úzká spolupráce na malé vesnici lidi určitě ještě víc sblížila. Bylo by něco podobného možné i v samé Konici? „V létě necháme vybudovat další dětské hřiště u komunitního centra. Vše přijde na zhruba milion korun. Budu velice rád, pokud se alespoň někteří z místních ozvou a přijdou pomoci tak, jak se to dělo v Ladíně,“ přeje si Obrusník.