Vandalové jsou zhoubou tohoto města. Jak Večerník na konci června tohoto roku informoval, zatím neznámý pachatel výrazným způsobem poničil kašnu na náměstí Spojenců v Prostějově. Na dně kašny vytvořil díry a poničil tak izolaci i samotné potrubí s přívodem vody. Policie po pachateli či spíše pachatelích zatím marně pátrá.

Za první pololetí tohoto roku vedení magistrátu spočítalo škody na městském majetku vinou vandalů na bezmála čtvrt milionu korun. A největším dílem se o to postaral právě případ z náměstí Spojenců. Někdo totiž poškodil zařízení kašny se škodou 147 000 korun. „Naprosto nechápu, co se takovým lidem honí hlavou, že mohou klidně takto ničit práci druhých,“ posteskl si Jiří Pospíšil, první náměstek prostějovského primátora. Jak připomněl, zmíněná kašna prošla před dvěma lety náročnou, a hlavně nákladnou rekonstrukcí.

Potěšitelnou zprávou ale je, že kašna už je znovu v provozu. „Škody na ní byly tak rozsáhlé, že jsme ji na zhruba měsíc museli vyřadit z provozu. Opravy proběhly zdárně, a tak jsme kašnu mohli první srpnový týden znovu otevřít a je plně funkční. Věříme, že znovu opravený povrch kašny nebude lákat k ničení,“ uvedl první náměstek primátora. „V současnosti je poškození jako škodní událost nahlášeno k prošetření Policii ČR k dohledání pachatele,“ dodal Pospíšil.