Možná ještě v živé paměti máme březnové mimořádné jednání prostějovského zastupitelstva, které mělo původně schválit V. změnu územního plánu města Prostějova. Nakonec se tak nestalo, prostějovští radní ze snahy prosadit změny nakonec předem vycouvali. Protesty opozice, ovšem i stovek občanů, totiž byly velice silné.

 

Součástí V. změny územního plánu Prostějova totiž byla i snaha změnit prostor mezi nemocnicí a biokoridorem Hloučela ve stavební zónu. S tím ale nesouhlasilo na 1 500 občanů Prostějova vydatně podporovaných opozicí v zastupitelstvu. Protestovali proti tomu, že další kus zeleně má padnout bytové výstavbě. Radní nakonec překvapivě hned v úvodu mimořádného jednání zastupitelstva svůj návrh stáhli.

Nyní se ale vytasili s tím, že V. změna územního plánu Prostějova se bude zase brzy probírat a schvalovat. Jenže bez onoho třaskavého bodu! „Odsouhlasili jsme z této páté změny vyjmout veškeré změny území v rámci pozemků od nemocnice směrem k biokoridoru Hloučela. Protože se ale celkově v případě V. změny územního plánu Prostějova jedná o velice koncepční práci a v tomto dokumentu jsou desítky dalších potřebných změn, předložíme ji předělanou právě bez zmíněných pozemků v severozápadní části Prostějova. Bude to sice znamenat přepočítávání některých položek, ale nemělo by jít o nic složitého,“ vysvětlil Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora statutárního města Prostějov. „Takto sestavená V. změna územního plánu města Prostějova by se mohla schválit ještě letos, pro příští rok bychom nechali jako samostatný bod řešení již zmíněných pozemků za nemocnicí směrem k Hloučele,“ věří Rozehnal.