Už je to více než deset let, co v Prostějově vyhasl velkolepý projekt na měření rychlosti vozidel. V té době bylo po městě rozmístěno jedenáct stacionárních radarů a na základě výsledků jejich měření a později i fotografií hříšných řidičů padaly tisíce pokut. Jenže tehdejší projekt neměl dostatečnou oporu v legislativě a brzy skončil. Někteří přestupci dokonce vysoudili zaplacené pokuty zpět. Ale nyní se radary do Prostějova znovu vrací!

Je tomu tak, v Prostějově bude pravděpodobně zavedeno automatické měření rychlosti na pozemních komunikacích.

O návratu „velkých bratrů“ do města nesměle hovořili prostějovští radní už na jaře letošního roku, ale minulé úterý se při jednání rady města teprve o celé záležitosti hovořilo zcela konkrétně. První radary začnou trestat řidiče jedoucí rychle už v září příštího roku! „Důvodem našeho rozhodnutí je zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Rada města Prostějova záměr odsouhlasila a uložila dotčeným odborům magistrátu učinit potřebné kroky k zavedení měření rychlosti vozidel. Nejdříve bude nutné určit konkrétní místa pro umístění měřicích skříní, a to v počtu tří až pěti pro jedno měřicí zařízení. Uvažujeme o lokalitách v ulicích Brněnská, Vrahovická, Wolkerova, Plumlovská, Vápenice, Dolní a Olomoucká,“ nastínil prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

Podle radních se po provedené analýze jeví jako vhodná dvě místa na vnitřním okruhu – na ulici Brněnská a Wolkerova, kde není nutné zajišťovat nové rozvodné skříně. „Bez realizace nové rozvodné skříně je možné vybudovat měřicí místa i v ulicích Olomoucká a Dolní. Po vyhodnocení provozu měření na zmíněných místech, mohou být doplněna další dvě měřicí místa a případně i radar,“ objasnil náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011). „Dalším krokem bude zadat veřejnou zakázku na pořízení systému. Zařízení bude v majetku města a také jeho provoz a vyhodnocení přestupků budou zajišťovat pracovníci magistrátu,“ dodal Rozehnal s tím, že zkušební provoz je předběžně plánován od 1. července 2021, ostrý pak bude zahájen 1. září příštího roku.