Zapeklitá věc! Lidé se chtějí bavit, obzvláště po dvou letech zákazů v souvislosti s pandemií covidu-19. Na druhé straně jsou zde tisícovky lidí, kteří chtějí mít klid a v noci se pořádně vyspat.

Obyvatelé sídliště Hloučela a přilehlých ulic si už dlouhodobě stěžují na enormní noční hluk, který se line z několika provozoven občerstvení v biokoridoru Hloučela a také vedle severní obslužné komunikace. Hudební produkce v těchto provozovnách bezesporu ruší noční klid, navíc se hluk ozývá mnohdy i hluboko přes půlnoc. A lidé ze sídliště už říkají: DOST!

 

Večerník může potvrdit, že situace ohledně rušení nočního klidu je v této lokalitě neúnosná, obzvláště pravidelně v pátek a sobotu. Prostějovští radní obdrželi v minulých dnech dopis, v němž za občany sídliště Hloučela požadují Bohuslav Machaň s Ondřejem Vahalíkem okamžitý zákaz hudební produkce po jedenadvacáté hodině ve všech zařízeních s venkovním posezením v oblasti lesoparku Hloučela a přilehlých sídlišť. Problémem však je, že zastupitelstvo před začátkem léta těmto provozovnám schválilo výjimku z vyhlášky o rušení nočního klidu a povolilo hudební produkce až do půlnoci! 

„Žijeme v obytném areálu na Lukách, zde žijí senioři i rodiny s malými dětmi. Až třikrát týdně musíme přetrpět řev ze dvou a více takzvaných restaurací Cavalo, Mařík nebo Abrahámek a rovněž na ulici Dvorská. Tyto produkce nám znemožňují spát při otevřeném okně, kdy je v noci minimálně potřeba otevřená ventilace. Tyto takzvané produkce trvají nezřídka do půlnoci i přes půlnoc,“ popsal současnou situaci Bohuslav Machaň, který společně s Ondřejem Vahalíkem požaduje po radních okamžité řešení a zákaz hudební produkce po 21.00 hodin. „Důrazně žádáme magistrát, aby zakázala rušení občanů tímto neskutečným kraválem a umožnila nám klidný spánek u otevřeného okna. Máme se snad bránit tak, že budeme opakovaně žádat policejní zásah proti rušení nočního klidu? Situace se výrazně zhoršila letos, kdy snad všichni dohánějí deficit z minulého roku. Zkuste se tři dny během týdne nevyspat kvůli kraválu, který takzvané zábavní podniky produkují. Opravdu nás zajímá, kdo to povolil! Uvědomil si ten dotyčný, co způsobuje lidem za peklo?“ ptají se společně Bohuslav Machaň s Ondřejem Vahalíkem.

Na poslední tiskové konferenci po jednání rady města se Večerník prostějovských konšelů zeptal, co s tímto problémem hodlají dělat? „Ano, stížnost a požadavek zmíněných pánů jsme obdrželi a v těchto chvílích naše právní oddělení zpracovává odpověď i vhodné možnosti, jak celý problém řešit. Chápu, že občané jsou nespokojeni a potřebují mít klid. Situaci důkladně prozkoumáme a určitě ji budeme chtít vyřešit. Ano, pokud vím, zmiňované provozovny požádaly o výjimku z vyhlášky v podobě posunutí provozní doby do půlnoci a bylo jim vyhověno,“ zopakovala známé skutečnosti primátor Prostějova František Jura (ANO 2011).

Večerník, jehož jeden z redaktorů bydlí poblíž zmíněné lokality, může ale potvrdit, že hudební produkce se v jednotlivých provozovnách prodlužuje hodně přes půlnoc! „Tak na to se podívám. Pokud to tak skutečně je, je to nepřijatelné. Budu o tom jednat s ředitelem městské policie a zajistíme okamžitou nápravu,“ dodal první muž Prostějova.

Ovšem o tom, že by zastupitelé zrušili časovou výjimku provozovnám v biokoridoru Hloučela a jeho okolí, řeč nepadla... 

Jak je to s rušením nočního klidu dle vyhlášky statutárního města? Čtěte na www.vecernikpv.cz!