Smutný obrázek se často naskýtá návštěvníkům biokoridoru Hloučela. Kromě rodin s dětmi, cyklistů nebo pejskařů jej totiž navštěvují rovněž vandalové a ti, kterým je příroda lhostejná. A v lepším případě lesopark zamořují odpadky, v tom horším zacházejí i dál. O místě nové černé skládky a zároveň nelegálního ohniště informoval minulý týden prostějovský magistrát.

„Nejenže šlo o nepovolené ohniště s velkým množstvím odpadků, navíc byl jako dřevo na podpal použit městský mobiliář, konkrétně dřevěná lavice na posezení. Plochy po odstraněných ohništích budou zavezeny zeminou, zarovnány a následně ozeleněny,“ zlobí se první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko) a jak doplňuje, rozdělávání ohně ve volné přírodě a zejména v blízkosti stromů je v tomto suchém období velmi nezodpovědné a nebezpečné jednání. „Dokonce až hazard, neboť hrozí vysoké riziko vzniku požárů,“ okomentoval počínání těchto návštěvníků.

Právě lesopark Hloučela je jedním z mnoha „oblíbených“ míst pro zakládání černých skládek. Mezi taková patří třeba severní břeh říčky. Ředitelka Ekocentra Iris Eva Zatloukalová však připomíná, že nejde o jedinou takovou lokalitu v okolí Prostějova. „Časté černé skládky bývaly a stále se vyskytují mezi Určicemi a Dětkovicemi, tam si lidé hodně stěžovali. A také na Záhoří, nedaleko rybníčku,“ prozradila Večerníku. Když už se lidé se skládkou v přírodě setkají, mají vícero možností, jak pomoci s jejím odstraněním. „Existuje web Zmapujto.cz, přes který kdokoli může nahlásit černou skládku. Při znalosti katastru je další možností oznámit nález černé skládky na příslušný úřad. Nebo po domluvě s vlastníkem pozemku dát dohromady skupinu dobrovolníků a lokalitu uklidit,“ vzkazuje Zatloukalová. K využití Zmapujto mohou lidé prostřednictvím jak počítače, tak chytrého telefonu. Pokud by se ale sami chtěli zapojit do úklidu, mohou se připojit začátkem října k pravidelnému uklízení okolí Hloučely.

„Žádáme proto návštěvníky lesoparku Hloučela, aby zde či na jiných veřejných prostranstvích na území města Prostějova nezakládali ohniště, nerozdělávali otevřený oheň a pro občerstvení využívali služeb oficiálních provozoven,“ uvádí důrazně web města.

Nepořádní návštěvníci veřejných prostranství pak musí počítat nejen s nelibostí okolí, ale také s možným postihem. A to v řádu desítek tisíc korun. „Budování ohnišť či posezení na veřejných prostranstvích bez souhlasu města Prostějova včetně ničení městského mobiliáře, hodnotí Městská policie Prostějov jako přestupky a tato jednání lze postihovat s pokutou v řádech až desítek tisíc korun. V lesoparku Hloučela provádějí strážníci pravidelné kontroly na dodržování veřejného pořádku a případné přestupky řeší dle zákona o některých přestupcích, ve znění pozdějších předpisů,“ připomíná Jiří Pospíšil.