Zhruba před rokem došlo v Prostějově ke kuriózní situaci.  Přivolaná policejní hlídka zjistila, že MUDr. Lea Útratová je ve své prostějovské ordinaci v Demelově ulici pod vlivem alkoholu. Její pacientka na lékařku následně podala trestní oznámení, neboť po rutinním zákroku se jí na rtech objevily boule, kvůli nimž se nemohla ani napít. Prostějovský soud o celé záležitosti rozhodl již v polovině letošního října. Tím ovšem celá záležitost neskončila, Lea Útratová se totiž proti rozsudku odvolala. STÍN MINULOSTI způsobený dlouhodobými problémy s alkoholem se tedy stále protahuje.

Lea Útratová se u Okresního soudu v Prostějově hájila tím, že pacientka od ní odcházela naprosto spokojená, jediným problémem bylo, že neměla dostatek peněz. Co se týče alkoholu, tak od počátku tvrdila, že se jej napila až po zákroku. Jednat se mělo o 0,2 litru vína a pila prý z rozrušení, že se pacientka dosud nevrátila.

Zasahující policisté jí však na místě změřili 1,78 a 1,62 promile alkoholu v dechu. Soud na základě znaleckého posudku naznal, že takové naměřené množství alkoholu nepochybně nemohlo pocházet ze dvou deci vína. I proto lékařku odsoudil za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky s následkem ublížení na zdraví desetiměsíční „podmínkou“.  Zároveň pak lékařce uložil peněžitý trest 40 000 korun a povinnost uhradit poškozené minimálně 50 734 korun. Nejcitelnější však pro obžalovanou byl nepochybně tříletý zákaz vykonávání odborné praxe!

Přestože rozsudek padl již před téměř dvěma měsíci, stále není pravomocný. „Obžalovaná si proti němu podala odvolání, věcí se tak bude zabývat Krajský soud v Brně. Hlavní líčení dosud nebylo nařízeno,“ informovala Večerník dozorující státní zástupkyně Olga Jedličková.