Od pátku 26. srpna 2022 do neděle 28. srpna 2022 dohlížely desítky policistů dopravních inspektorátů a dálničního oddělení napříč celým Olomouckým krajem na bezpečnost a plynulost dopravy v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce „Konec letních prázdnin“ zaměřené zejména na dodržování předepsané rychlosti a také ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.  

V rámci uvedené akce zkontrolovaly policejní hlídky téměř třináct set vozidel a zjistily přes dvě stovky dopravních přestupků. Ve více než polovině případů překročili řidiči povolenou rychlost. Během kontrol narazili policisté také na nezodpovědné řidiče, kteří vyrazili na silnici s vozidlem v nevyhovujícím technickém stavu,  bez použití bezpečnostního pásu nebo bez uhrazené dálniční známky. Kontroly bohužel odhalily také osmnáct hříšníků, kteří za volant usedli i přesto, že byli pod vlivem alkoholu či návykové látky. Za zjištěné prohřešky jsme uložili celkem sto osmdesát čtyři pokut na místě a dvacet jsme oznámili k projednání příslušnému správnímu orgánu.

Za poslední prázdninový víkend v letošním roce evidujeme v kraji celkem sedmačtyřicet dopravních nehod s jednadvaceti lehkými a se dvěma těžkými zraněními. U dvanácti účastníků nehod jsme zjistili ovlivnění alkoholem. V roce loňském vyjížděli policisté k sedmatřiceti dopravním nehodám, které si vyžádaly devět lehkých a jedno těžké zranění a vyhasl i jeden lidský život. Pět účastníků nehod bylo pod vlivem alkoholu.

Na tuto akci naváže od začátku školního roku již avizovaná dopravně preventivní akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“, při které každoročně cílíme především na nezletilé chodce na přechodech v blízkosti školských zařízení, kterým připomínáme zásady bezpečného přecházení přes silnici.