Dominanta a zároveň tak trochu ostuda obce. To je zámek ve Ptení, který se nachází na nevysokém pahorku přímo uprostřed vesnice. Jak dlouhodobě známo, zámecký areál je totiž trvale nevyužívaný. A dlouhé roky se mluví o jeho prodeji. V objektu už měla být celá řada služeb nebo atrakcí. Vždy ale nakonec z prodeje nemovitosti, kterou vlastní Statutární město Prostějov, z různých důvodů sešlo. Nyní je zde další šance na to, jak památce připravit důstojnější podobu. Ve výběru nabídek nakonec uspěla jedna od místního obyvatele. Kdo by se mohl stát zachráncem historie?

Je vidět už zdaleka. Čtvercová stavba s malým nádvořím má v každém rohu věžičku. Díky nim je zámek ve Ptení snadno k poznání. Stejně tak ale pro jeho zašlost. Ta se datuje fakticky od nepaměti. Už Petr Bezruč, který zemřel před více než půlstoletím, o budově psal jako o chátrající. Přitom ještě dlouhé roky poté byl objekt obýván. I to už je ale minulostí. V současnosti, která se táhne už více než deset let, není zámek nikterak využívaný. Přitom dříve zde byla řada návrhů na to, co všechno se s ním dá udělat. Například padly nápady na otevření pivovaru, domov pro seniory nebo dům s pečovatelskou službou. Zámek se rovněž měl stát místem atrakcí pro turisty a třeba dostaveníčkem milovníků středověkých a obecně historických akcí. Nic z toho ale nenabralo reálných kontur. Vždycky totiž z prodeje, či alespoň tolik potřebné opravy, sešlo.

Až nyní to však vypadá, že by mohl mít zámek  znovu šanci! „Nabídky se nakonec objevily dvě. Jedna za korunu, která nesplňovala kritéria. A druhá za 3 333 333 korun. Ta přišla od občana Ptení, který by zde rád udělal například galerii či čajovnu. Přejeme si tedy, aby jeho záměry došly k předpokládanému cíli,“ uvedl na páteční tiskové konferenci po jednání rady města primátor Prostějova František Jura (ANO 2011). Jedním dechem ale upozornil, že nového majitele, pokud si objekt skutečně převezme, nečeká nic jednoduchého. Jedním z důvodů je stav budovy. „V minulosti magistrát investoval do střechy, aby dovnitř úplně nezatékalo. Budova je ale památkově chráněná a všechny zásahy jsou komplikované nejen finančně,“ připomněl Jura. To pro nového majitele znamená nutnost použití, pokud možno, původních stavebních postupů a tím pádem riziko prodražení oprav.

Samotný prodej budovy byl vůbec delší záležitostí. „Celý prodej má své zákonitosti. Nejdříve musí rada města vyhlásit zmíněný záměr prodeje, kde budou dány jeho podmínky. Pokud se přihlásí do záměru více zájemců, rada zhodnotí splnění podmínek a nabídnutou cenu. Následně může proběhnout prodej, který musí schválit zastupitelstvo města. Je to ještě dlouhý proces, který bude trvat řádově měsíce,“ nastínil další kroky první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Prodeje zámku ve Ptení vzbuzovaly v minulosti vždy naděje a následné zklamání. I několik zahraničních zájemců se našlo. Nakonec však doposud nikdy nebyl dotažený do konce. „Měli jsme tu třeba vážné zájemce z Francie. Ti ale padli, do posledního kola se vůbec nepřihlásili,“ konstatoval František Jura k informaci, kterou Večerník přinesl již před časem. Ohledně zámku už se dříve mluvilo i v souvislosti s převzetím obcí. K tomu ale nikdy nedošlo. Ptení s tisícovkou obyvatel by mělo v rozpočtu na opravy jen málo peněz. „Nabídka převodu zámku byla učiněna i obci Ptení, která ji ale neakceptovala, a to z důvodu nedostatečných finančních prostředků potřebných na rekonstrukci zámku a jeho další provoz,“ potvrdil Pospíšil.

Nyní je nicméně prodej zatím nejblíže uskutečnění. Rada města Prostějova totiž doporučuje Zastupitelstvu města Prostějova schválit prodej nemovité kulturní památky - zámku ve Ptení a s ním souvisejících pozemků, a to Davidu Hudečkovi, za nabídnutou kupní cenu v celkové výši převyšující 3,33 milionu korun. Nový potenciální majitel do koupi již investoval. „Zájemce už složil i požadovanou kauci ve výši 320 tisíc korun. Je to navíc člověk, který pořádá různá šermířská představení a má tedy vztah ke kulturním akcím,“ prozradil Jura.

Záměrem budoucího vlastníka je zámek zrekonstruovat v renesančním styl. „Zámek by byl otevřen veřejnosti, konaly by se zde výstavy, hudební vystoupení, kulturní akce, autorská čtení, svatby a podobně. V části zámku by chtěl zřídit čajovnu,“ potvrdil náměstek Pospíšil s tím, že se jedná o místního rodáka, pro něhož je zámek srdeční záležitost. David Hudeček údajně počítá s velkými investicemi, chce z místa vytvořit kulturní centrum a spoolupracovat s obcí.

O definitivním prodeji zámku a souvisejících pozemků však musí rozhodnout Zastupitelstvo města Prostějova na svém zasedání v září.

 

NĚCO Z HISTORIE A PODOBY ZÁMKU

Statutární město Prostějov je vlastníkem zámku v obci Ptení, tj. budovy, která je součástí pozemku o výměře 5.762 m2 v k.ú. Ptení. Jedná se o nemovitou kulturní památku vedenou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Spolu se zámkem je navrženo k prodeji i dvanáct s ním souvisejících pozemků o celkové výměře 4.776 m2. Zámek je situován v centrální části obce Ptení, je čtyřkřídlý, jednopodlažní až dvoupodlažní, částečně podsklepený, postavený původně v renesančním stylu. V každém rohu stavby zámku se nachází věž. Půdorysně objekt zámku sestává z pěti traktů, z nichž čtyři tvoří přibližně čtverec. Pátý trakt je volně přistaven z jižní strany. V západním traktu se nacházely bytové jednotky, v jižním traktu se kromě bytových jednotek nacházel rovněž sklad civilní obrany. Východní trakt byl využíván jako kinosál a nacházely se zde hospodářské místnosti. V roce 1938 proběhla přestavba větší části vnitřních prostor zámku, kdy došlo ke zřízení celkem šesti bytových jednotek. V dalším období žádná zásadní rekonstrukce nebo modernizace objektu zámku již neproběhla. Teprve v letech 1994 až 1998 provedlo město Prostějov výměnu střešní konstrukce, klempířských prvků, krytiny, došlo ke zpevnění a vyrovnání věnce obvodového zdiva a k opravě stávajících komínů. Správu objektu zámku v současnosti zajišťuje, na základě nájemní smlouvy, společnost Lesy města Prostějova, s.r.o.

 

časová osa vývoj prodeje zámku ve ptení

 

1938           poslední větší oprava zámku, přestavba na byty

1994-1998 oprava střechy na zámku

2008           zámek se dostává na seznam nejohroženějších památek

2014           město Prostějov investuje do zabezpečení budovy

březen 2017        magistrát eviduje šest zájemců, včetně běloruské realitní kanceláře

červenec 2017    prostějovští zastupitelé odmítli záměr ponechat zámek Ptení v majetku města

srpen 2017 statutární město Prostějov eviduje čtyři zájemce o zámek

říjen 2019 manželé z Francie by rádi udělali ze zámku restauraci a pivovar

září 2020   obec Ptení žádá město o směnu pozemků, zájem manželů trvá

září 2021   čeká se na vyhlášení záměru, směna pozemků s obcí Ptení

srpen 2022          potenciální majitel skládá kauci, ze zámku by mělo být místo pro kulturní akce, čajovna