Poslední zasedání dosluhujícího prostějovského zastupitelstva před letošními komunálními volbami proběhne již zítra, tj. v úterý 6. září od 10:00 hodin, a hostit jej bude jednací síň prostějovské radnice. Na programu je uvedeno nimo jiné schválení žádosti o dotaci na projekt „Přestavba KASC na kulturní a kreativní centrum“.

V pořadí 33. zasedání Zastupitelstva města Prostějova má hned zkraje bod „Plnění rozpočtu statutárního města Prostějova a průběžné hospodaření jím zřízených a založených právnických osob k 30. 6. 2022“, u něhož se očekává bouřlivá diskuse napříč politickým spektrem. Zastupitelé a zastupitelky by měly dále schválit závazek o zajištění vlastních zdrojů k dofinancování cisternové automobilové stříkačky či odměny pro předsedy a členy komisí a výborů. „Projednávat se budou i návrhy na změny o nočním klidu, zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství a zákazu žebrání na území města Prostějova,“ prozradil František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov.

V rozvoji a investic dojde na schválení vybudování workoutového hřiště na náměstí Spojenců, o čemž Večerník informoval již v minulém vydání. Hlasováním má projít nový altán, který by mohl vyrůst v Kolářových sadech, největším prostějovském parku. A přidal by se tak k již stojící stavbě v sadech Smetanových. Projekt vznikl v rámci participačního rozpočtu, kdy obyvatelé města hlasují o investicích. „Nápad na vybudování altánu se mi od první chvíle líbil a podle výsledků hlasování byli stejného názoru i naši občané,“ říká primátor. „Altán bude ve tvaru osmiúhelníku o průměru pěti metrů bez zdobných prvků tak, aby se jeho design co nejvíce blížil stávajícímu vybavení parku. Při jeho instalaci nedojde k ohrožení stávajících vzrostlých stromů,“ přidal náměstek primátora pro oblast rozvoje a investic Jiří Rozehnal (ANO 2011). Aktuálně se počítá s nabídkou firmy Stolařství Roman Boháček Svitávka, na postavení bude potřeba okolo půl milionu korun. Největší prostějovský park v nedávné době prošel mnoha úpravami, změnilo se třeba koryto mlýnského náhonu, vzniklo workoutové hřiště. Naposledy došlo k postavení kiosku a také toalet.

„Projednávat se bude také Strategický plán Prostějov 2022 až 2035, Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb SO ORP Prostějov v letech 2023 až 2025 a schvalovat se mají prodeje či směny pozemků,“ informoval Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Dojít má také na dotační programy v oblasti sportu na rok 2023 a vůbec celkový plán rozvoje sportu v Prostějově na roky 2023 až 2027. Zastupitelstvo bude rovněž jednat o převodech projektové dokumentace na běžecký tunel ZŠ Jana Železného či studie fotbalového stadionu Za Místním nádražím. „V první případě by se novým majitelem dokumentace mělo stát město, v tom druhém naopak klub 1.SK Prostějov,“ nastínil Jura, sám šéf fotbalového klubu.

Schvalovány budou jednorázové dotace na nejrůznější akce a bodem 10 je již zmíněné schválení Studie proveditelnosti a podání žádosti o dotaci na projekt „Přestavba KASC na kulturní a kreativní centrum“. K tomuto bodu přitom nebyly zveřejněny podrobnější informace.

Na závěr se tradičně probere stav společnosti Národní dům a stálými body jsou „Jižní část centra města Prostějova a informace o jednání ve věci budovy Místního nádraží.