Hanácké slavnosti, známější možná jako prostějovské hody, se blíží. Už o nadcházejícím víkendu se stanou největší kulturně-společenskou akcí Prostějova v roce. Spolu s pestrými kroji, různorodým programem a desítkami stánků s pochutinami i řemeslnými výrobky ale přijdou i omezení a organizační změny. Na co se tedy návštěvníci hodů a také obyvatelé Prostějova musí připravit?

Už před vypuknutím hodů jsou to dopravní obtíže. Zejména v Komenského ulici, ale nejen tam, se musí řidiči připravit na změny. „Na parkovišti u sodovkárny budou kolotoče, dále také v Koželuhově ulici. Naproti Společenského bude opět zorbing a plocha v Křížkovského ulici bude také obsazená,“ shrnul ředitel městské policie Libor Šebestík.

Vjezd na náměstí bude pro účinkující, lidé musí počítat rovněž se záborem části Pernštýnského náměstí. „Žižkovo pak bude průjezdné pouze pro účinkující, pro které je vyhrazeno parkoviště ve Školní ulici,“ potvrdil Šebestík. Řidiči musí počítat zejména s horším parkováním, volné pro ně v centru zůstávají fakticky jen plochy v Palackého ulici, u Kubusu nebo na náměstí Edmunda Husserla, kde se ale dá čekat velký provoz.

Z pohledu organizace hodů se oproti dřívějšku několik věcí mění. Tou nejvýraznější je konec stánků na Žižkově náměstí. „Lidé zde mají zakoupené parkování. A například loni byla řada stížností na to, že rezidenti neměli kam dát své auto. Od záboru Žižkova náměstí pro stánkaře jsme tak upustili,“ opbjasnila náměstkyně primátora pro oblast kultury Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). „Řemeslníci budou soustředěni vesměs okolo muzea. Snažili jsme se vyjít vstříc zejména místním živnostníkům,“ dodala. 

Z důvodu konání Hanáckých slavností neproběhne nadcházející sobotu 10. září v Prostějově ani pravidelný trh na městské tržnici.

Náhradou za všechny komplikace má být velká zábava. „Program je opravdu hodně nabitý. Osobně se nejvíce těším na krojovaný průvod a kapelu Buty, kterou mám osobně moc ráda,“ láká návštěvníky o víkendu do centra Prostějova Milada Sokolová.

Hodový program bude probíhat o víkendu 10. a 11. září a jeho přesný harmonogram najdete na straně 25 dnešního vydání. Kolotoče ve městě pravidelně zůstávají ještě v dalších dnech.