Kdo by nechtěl žít obklopen přírodou? Na druhou stranu život v chatových koloniích ukrytých v lese s sebou přináší i řadu úskalí. Ty často souvisí s automobily. O problémech s parkováním u chat nedaleko Ptenského Dvorku Večerník referoval v minulém čísle, jen o pár kilometrů dál mají jiný problém – čas od času se autem ke svému domku ani nedostanou...

Pokud pojedete po silnici ze Zdětína ve směru na Bělecký Mlýn a dáte se doleva, pak narazíte na oblast příznačně nazvanou Blata. Názvu se nelze divit, občas tu totiž bývá pořádně mokro. V  osadě se nachází zhruba 12 zahradních domků a kolem 20 chat. Dostat se k nim však nebývá zejména po deštích nebo v zimě vůbec snadné.

„Na důchod jsem se přestěhoval na chatu. Nejsem sám, trvale tu žijí tři rodiny. Museli jsme si zaplatit přívod elektřiny. Zároveň už několik let marně obec žádáme o opravu jediné příjezdové cesty, která je po deštích či v zimě prakticky nesjízdná. Tu už mi starosta slíbil před čtrnácti lety a pořád se nic neděje,“ netajil své rozhořčení Jan Hochwald.

Vedení Zdětína o celém problému ví. „Slíbil jsem letos, že cestu dáme dohromady a navezeme na ni recyklát ze skládky materiálu, který zůstal po budování kanalizace v Ohrozimi. Kdy to přesně bude, ale bohužel nevím, čekáme, až skládkovaný odpad bude rozdrcen,“ zareagoval exkluzivně pro Večerník starosta Zdětína Robert Kříž.

Obec již v minulosti dle něj cestu zasypala drtí, ale po čase se v ní opět vymlely hluboké krátery. „Pokud by se to mělo udělat pořádně, pak by bylo potřeba udělat asfaltovou silnici. Jenže to by přišlo na opravdu hodně peněz, které v našem rozpočtu nemáme. Přitom se v tomto případě nejedná o místní komunikaci, ale o lesní cestu, takže bychom na rekonstrukci ani nedostali dotace,“ konstatoval Kříž.