Vůbec poprvé v jeho osmileté historii bylo do babyboxu v prostějovské nemocnici uloženo neznámým člověkem malé miminko. Stalo se tak loni 24. srpna a naprosto zdravá holčička dostala jméno Barbora. „Barborka je krásná! Váží 2 700 gramů a měří 48 centimetrů.

Byla pečlivě oblečená, celá v bílém, zabalená v plyšové dece. Pupečník měla podvázaný gumičkou do vlasů,“ uvedla tehdy primářka dětského oddělení Nemocnice Prostějov Lenka Šigutová. Večerník se s ročním odstupem pokusil zjistit, jaký byl další osud odloženého miminka.

Jaká je standardní cesta dítěte potom, co se objeví v babyboxu? „Na základě předběžného opatření dítě během několika málo dnů přejde do péče náhradních rodičů. Toto rozhodnutí pak ještě musí svým rozhodnutím posvětit soud, což trvá zhruba půl roku až rok,“ nastínil iniciátor babyboxů v ČR Ludvík Hess s tím, že zodpovědnost za dítě přebírá český stát konkrétně pak OSPOD.  

V babyboxech již bylo objeveno celkem 240 dětí. „S mnoha náhradními rodiči jsem v kontaktu. Dostávám od nich děkovné dopisy i fotografie. Na adopci dítěte obvykle čekali mnoho let a o to intenzivněji pak vše prožívají,“ dodal Ludvík Hess.

Přirozeně nás zajímalo, zda se ozvali i náhradní rodiče prostějovské Barborky. „V tomto případě se dosud nikdo neozval,“ zareagoval pro Večerník Hess, podle něhož je téměř jisté, že malá holčička našla náhradní rodiče pocházející z Olomouckého kraje. „Bývá to běžná praxe,“ uvedl bez dalších podrobností.