Obec Mořice úspěšně dokončila přestavbu místní bývalé školní budovy, ve které vzniklo osm bytů určených pro sociální bydlení. Zároveň obec otevřela nově vystavěné chodníky a přechody, které přispějí k větší bezpečnosti chodců. Představila také čerstvě vybudovaný biokoridor, který má rozlohu 5,5 hektaru a vysázeno je zde na 11 000 stromů a keřů.

„Postupujeme krok za krokem podle koncepce rozvoje obce, kterou jsme pro Mořice zpracovali. Přestavba bývalé školní budovy na obecní byty byla i vzhledem k situaci na trhu s bydlením jednou z priorit. Chceme lidem nabídnout dostupné nájemní byty,“ říká Tomáš Pavelka, starosta Mořic.

Obec nyní vyvěsila nabídku pronájmu a očekává první zájemce, kteří budou muset prokázat, že splňují podmínky pro pronajmutí sociálního bydlení. V budově bývalé školy vzniklo celkem osm bytů. Cena přestavby byla 19 milionů korun, z čehož činila necelých 12 milionů dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

K větší bezpečnosti chodců v Mořicích přispějí nově vybudované chodníky a přechody. Stavební úpravy ve výši 9 milionů korun pokryla dotace Státního fondu dopravní infrastruktury částkou přesahující 6 milionů korun. Rovněž na akci přispěl částkou 1,4 milionu Olomoucký kraj.

V Mořicích se nezaměřili v posledních projektech jen na bezpečný pohyb chodců, ale i na pomoc přírodě. Na území o rozloze 5,5 hektarů v oblasti Padělky vznikl nový biokoridor a biocentrum, kde obec nechala vyset typické místí luční byliny a vysázet 5 000 stromů a 6 000 keřů.

„Jedná se o místní druhy, díky kterým vracíme krajině na Hané její původní ráz. Biokoridor se stane domovem a zdrojem potravy nejen pro zvířata a rostliny, ale také pomůže bránit zejména větrem způsobované půdní erozi a v neposlední řadě poskytne i místo pro odpočinek obyvatelům Mořic a všem dalším, kdo si budou chtít užít tento kus znovuobjevené přírody,“ dodává Tomáš Pavelka.

Akce se dále zúčastnili Radim Sršeň, náměstek ministra pro místní rozvoj, Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje, Jitka Chalánková, senátorka Parlamentu ČR a Antonín Basler, pomocný biskup olomoucký.