Zavřou, nebo nezavřou? To je, oč běží! Začátek letošního školního roku se nese v duchu naděje, že už se školám podaří vyhnout vynucené distanční výuce. Ta hrozí nejen v souvislosti s vleklými obavami z hromadného šíření covidu-19, ale hovoří se o ní i v souvislosti s potřebou energetických úspor. Novinkou je také to, že si mnohé z dětí budou zvykat na spolužáky, kteří k nám přišli z válkou zasažené Ukrajiny. Celkem jich na prostějovských základních školách bude 132.

Pro školní rok 2022/2023 do prvních tříd prostějovských škol nastoupilo výrazně více prvňáčků než v předchozích letech. Konkrétně jich bylo 498, což je nejvíce za posledních pět let. „Počty žáků prvních tříd jsou v Prostějově relativně stabilní, letos je jich přece jen o něco více než v předchozích letech. Svoji roli v tom do jisté míry sehrály i děti, které k nám přišly z válkou zasažené Ukrajiny. Rodiče podstatné části z nich ještě v červnu doufali, že se budou moci vrátit zpět domů, pokračující válečný konflikt jim to však neumožnil,“ vysvětlil Večerníku náměstek prostějovského primátora Jan Krchňavý, který má na starost právě oblast školství.  

Počty prvňáčků budou klesat

 

Ze statistik vyplývá, že do všech ročníků na všech prostějovských školách se nakonec zapsalo celkem 132 ukrajinských žáků. „Ještě v červnu jich bylo zhruba o padesát méně,“ podotkl Krchňavý. Celkový nárůst počtu prostějovských školáků se bohužel v následujících letech zřejmě zastaví. „Příští rok očekáváme zhruba 420 prvňáků a v následujících letech budou tyto počty klesat, a to asi až do roku 2028,“ nastínil nepříliš příznivý demografický vývoj náměstek prostějovského primátora. 

Žáci patří do škol

 

Začátek letošního roku byl spojen zejména s nadějí, že základní školy opět nebudou muset přejít na distanční výuku. Kvůli ní se děti nemohou ve třídách setkávat se svými kamarády, zároveň se u některých z nich projevují nemalé problémy související s nedostatkem pohybu. „Za město coby zřizovatele základních škol mohu říct, že jsme připraveni udělat vše pro to, abychom se distanční výuce vyhnuli,“ potvrdil Jan Krchňavý.

Kromě covidu obchází školy i strašák související s potřebnými úsporami energií v důsledku omezení dodávek ruského plynu a zvyšování cen elektrické energie. „Už v minulosti jsme školy zateplovali a dělali další opatření ke snížení spotřeby energie. V tom chceme i nadále pokračovat. Rovněž jsme připraveni na to, že v platnost vstoupí vyhláška Ministerstva školství o snížení teplot  z dvaceti na devatenáct stupňů Celsia ve třídách.  Tím se musí všichni řídit,“ prozradil Krchňavý. Magistrát však dle něj rozhodně nechce zavírat školy jen kvůli tomu, aby ušetřilo na energiích. „A to ani ve formě mimořádných zimních prázdnin,“ zklamal na závěr některé školáky Jan Krchňavý. 

 

Počty prvňáčků na prostějovských ZŠ v roce 2022

ZŠ Palackého, Skálovo náměstí        54
ZŠ Palackého, Čechovice                  24
ZŠ Kollárova                                     31
ZŠ Jana Železného                             76
ZŠ Melantrichova                              47
ZŠ Majakovského                              38
RG a ZŠ Otto Wichterleho                60
ZŠ Dr. Horáka                                    104
ZŠ E. Valenty                         64

 

 

37 graf skoly