Po dvaatřicáté a naposledy. Poslední jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v tomto volebním období se uskutečnilo v úterý 6. září, tedy necelé tři týdny před komunálními volbami. A podle toho se také při některých bodech programu jednalo. K vidění a slyšení byly mnohdy velmi emočně vedené debaty, obzvláště v případě budoucnosti Společenského domu, plánované výstavby krytého bazénu, prodeje ptenského zámku či schvalování novel městských vyhlášek o rušení nočního klidu. Nakonec se ale po necelých sedmi hodinách rozešli prostějovští zastupitelé napříč politickým spektrem v dobrém, dokonce společně povečeřeli v Národním domě.

Úterním jednáním udělali prostějovští zastupitelé definitivní tečku za končícím volebním obdobím 2018 až 2022. Další schůze nejvyššího politického orgánu města se uskuteční zřejmě až na začátku listopadu a půjde o ustavující zasedání, kdy noví zastupitelé vzešlí z komunálních voleb budou skládat slavnostní slib.

Pojďme ale zpět k úternímu jednání, kterého se jako host zúčastnila také senátorka za Prostějovsko, Tovačovsko a Kojetínsko Jitka Chalánková. Ta ve svých dvou stručných projevech podpořila výstavbu padesátimetrového krytého bazénu či připomněla stále nedořešenou kauzu s ochrannými nanonástřiky proti covidu na prostějovských školách.

Jednání prostějovského zastupitelstva se minulé úterý zúčastnilo třiatřicet zastupitelů, omluveni byli František Fröml (Změna pro Prostějov) a Martin Hájek (Na rovinu!). Prvně jmenovaného už v zastupitelských lavicích v obřadní síni radnice neuvidíme, hnutí Změna pro Prostějov v čele s jeho lídrem Janem Navrátilem ve volbách již nekandiduje.

Poměrně náročný program jednání zvládli zastupitelé během necelých sedmi hodin. Hodně se diskutovalo nad novelami vyhlášek města o rušení nočního klidu či zákazu žebrání, více než hodinu byl i Večerník svědkem emočních diskusí okolo výstavby krytého bazénu, kdy především opoziční zastupitelé mermomocí prosazují stavbu padesátimetrového bazénu za více než miliardu korun. Zastupitelům se přijel představit i mladý muzikant, kterému komunální politici nakonec „přiklepli“ za tři a půl milionu korun zámek ve Ptení. Horečně se probíraly také plány města na rekonstrukci Společenského domu, plán rozvoje sportu v Prostějově i další záležitosti města.

Úterní jednání zastupitelstva pak skončilo závěrečnými děkovnými projevy jednotlivých lídrů stran a hnutí, všichni komunální politici se pak společně zúčastnili slavnostní večeře v Národním domě. A to už byla opravdu tečka za celým volebním obdobím, k níž se vrátíme ještě v tradičním ohédnutí v příštím čísle Večerníku.