Policie stále oficiálně nezná příčinu výbuchu v Olšanech u Prostějova. K tomu došlo letos 18. července. Málokdo z místních přitom pochybuje o tom, že dům záměrně nechal vyhodit do vzduchu jeho zadlužený majitel Radek B. 

Sedmapadesátiletý majitel objektu, v němž došlo k výbuchu, zemřel v sutinách domu. Další tři lidé byli zraněni. Starší paní z protějšího domu skončila s řeznými ranami v nemocnici. Došlo také k zásadnímu poškození dvou sousedních domů, tlaková vlna navíc poničila okna i střechy zhruba dvou desítek dalších nemovitostí. Příčinou exploze byl výbuch plynu, většina oslovených z řad místních se shodla na tom, že výbuch způsobil záměrně sám majitel, jemuž bezprostředně hrozilo, že o dům přijde. Policisté případ stále vyšetřují.

„V současné době čekáme na závěry znaleckých posudků z oboru stavebnictví a ekonomiky. Škoda předběžně přesáhla dvanáct milionů korun,“ uvedl tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Libor Hejtman s tím, že případný pachatel se dopustil trestného činu obecného ohrožení.