Ceny energií, potravin, dalšího zboží a služeb se vydaly do nebezpečných výšin. Tento vývoj je částečně způsoben lpěním na nereálných cílech dohody Green Deal. Z toho důvodu se ve čtvrtek 15. září uskuteční v Praze společná tisková konference Zemědělského svazu ČR a Agrární komory ČR a ve všech regionech České republiky protestní jízdy zemědělců. Do nich se zapojí i zemědělci z Prostějovska!

„Zemědělská technika s transparenty vjede ve čtvrtek 15. září v dopoledních hodinách do Prostějova. Přesná trasa bude teprve známa, ale půjde o zhruba patnáct traktorů a mělo by se jet i do centra města. Zemědělci budou protestovat proti nevhodně načasovanému „zelenání Evropy“ v podobě Green Dealu, který bude mít fatální dopady do zemědělské prvovýroby a potravinářství,“ informovala Eva Soldánová z Okresní agrární komory v Prostějově.

Současné protesty navazují na předchozí demonstraci před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii v lednu, následně celorepublikové jízdy zemědělské techniky a pálení slámy v Jesenici, konferenci pro zemědělskou veřejnost v Paláci Lucerna a protestní pochod před Strakovu akademií v červnu či manifest v podobě plachet požadujících férové podmínky pro české zemědělce vyvěšených kolem příjezdových cest do Litomyšle při příležitosti zahájení předsednictví ČR v Radě Evropské unie.