Do třetice všeho dobrého? Bohužel ne! Začátkem loňského srpna se na Prostějovsku konal druhý ročník setkání fandů balónového létání z celé republiky i ze Slovenska. Nyní už je jasné, že tato atraktivní akce letos své třetí pokračování nenapíše. A Večerník zajímalo, proč a zda se k nám ještě někdy vrátí...

  Setkání vzduchoplavců se bezmála 20 let konalo na Bouzově, kde jej každoročně sledovaly tisíce lidí. K nám se poprvé přesunula v roce 2020, kdy balóny vzlétly z kempu Žralok u Podhradského rybníku v Plumlově. Na stejném místě se konala i noční balónová show. Setkání se už při své premiéře těšilo obrovskému zájmu lidí z celého regionu.

Loni se balonáři s plnou parádou vrátili. Bohužel jim příliš nepřálo počasí. Dle plánů měli startovat dvakrát z Plumlova, dvakrát z Čech pod Kosířem a jednou z Prostějova. Jenže nakonec se kvůli jinak nepříznivému počasí všech 11 zúčastněných balónů dostalo do vzduchu pouze během nádherného rána ze zámeckého parku v Čechách pod Kosířem.

Letos se však balóny měly minimálně do Plumlova vrátit a organizátoři uvažovali i o uspořádání jubilejního 20. ročníku na Bouzově. Nakonec ale vše dopadlo jinak. „Moc nás to mrzí, ale letos ani jednu z těchto akcí pořádat nebudeme. Rozhodli jsme se kvůli raketovému zvýšení cen plynu, bez něhož balóny létat nemohou. Všude se nyní hovoří o šetření s touto surovinou, kvůli čemuž byla zrušena i jedna velká balónová akce v Německu. Proto jsme se rozhodli, že pro letošek vyčkáme, a pokud se situace ustálí, tak se příští rok do Plumlova opět vrátíme,“ vysvětlil Večerníku hlavní organizátor Svatopluk Kuča.