Na úterním jednání zastupitelstva se také hodnotily výsledky hospodaření města za první pololetí tohoto roku. A výsledky jsou zatím více než dobré. I přes úhrady mnohých stavebních investic se rozpočet města za prvních šest měsíců roku 2022 nachází v černých číslech. Zastupitelům přednesl kompletní zprávu o hospodaření města Radim Carda, vedoucí Finančního odboru Magistrátu města Prostějova. Ten zmínil také další významný fakt, že město i nadále hospodaří bez nutnosti půjček a vykazuje tak stále nulový ukazatel dluhové služby.

Jen připomeňme, že rozpočet statutárního města Prostějova na rok 2022 byl schválen jako schodkový s deficitem přes 153 milionů korun. Rozpočet příjmů byl schválen ve výši 1 000,9 milionu korun, ve výdajové části byly schváleny běžné provozní výdaje v částce 865,49 milionu korun a investiční výdaje v částce 289,05 milionu korun. 

Vedoucí Finančního odboru prostějovského magistrátu Radim Carda v úterý 6. září zastupitelům a zastupitelkám představil výsledky plnění rozpočtu za první pololetí, které jsou více než optimistické. „Průběžné rozpočtové hospodaření města za první pololetí 2022 vykazuje kladné saldo ve výši 90,29 milionu korun,“ uvedl hned v úvodu to nejpodstatnější. „Zatímco schválený i upravený rozpočet města na rok 2022 vykazuje díky zařazeným investičním akcím požadavek na schodkové hospodaření, průběžné hospodaření města skončilo ve sledovaném období v plusových číslech. Skutečný objem přijatých prostředků tak v prvním pololetí převýšil uskutečněné výdaje. Celkové příjmy města k 30. červnu 2022 dosáhly výše 606,31 milionu korun, což představuje plnění na 59,02 procenta upraveného rozpočtu. Příjmy města jsou ze tří čtvrtin závislé na daňových příjmech, jejich rozpočet je proto sestavován z důvodu opatrnosti konzervativně. Aktuální plnění rozpočtu příjmů ze sdílených daní probíhá v souladu s plánem. Příjmová stránka rozpočtu je pozitivně ovlivněna také objemem přijatých dotací, v tomto ohledu došlo k plnění na 56,44 procenta. Nedaňové příjmy jsou tvořeny zejména příjmy z pronájmu majetku, z poskytovaných služeb, z odvodů příspěvkových organizací a přijatými neinvestičními příspěvky a náhradami. Nedaňové příjmy byly v I. pololetí 2022 naplněny na 59 procent upraveného rozpočtu, kdy jsme získali 82,65 milionu korun,“ popsal hlavní faktory hospodaření Radim Carda, který se vzápětí vyjádřil i k výdajům města během prvního pololetí.

„Celkové výdaje města k 30. červnu dosáhly výše 516,02 milionu korun, což představuje plnění na 40,95 procenta upraveného rozpočtu. Výdaje města jsou tvořeny z 85 procent běžnými výdaji. Kapitálové výdaje jsou pak plánovány v celkovém objemu více než 322 milionů korun, za první pololetí tak město proinvestovalo 24,16 procenta upraveného rozpočtu. Největší položku kapitálových výdajů tvoří stavební investice za 71,44 milionu korun. Jako významný faktor, který se podílí na pozitivním průběžném výsledku hospodaření, bychom rádi zmínili i nulový ukazatel dluhové služby, který je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebovalo žádné bankovní úvěry a bylo schopno tak vysoké investiční výdaje financovat ze svého rozpočtu a finančních rezerv,“ uzavřel vedoucí Finančního odboru prostějovského magistrátu

Prostějovští zastupitelé v úterý vzali tuto optimistickou zprávu svým hlasováním na vědomí, žádné diskuse se k tomuto tématu nevedly.