Vážení přátelé, kamarádi,

možná jste si na sociálních sítích všimli problému, který se týká rušení nočního klidu v oblasti Hloučely a přilehlých sídlišť. Dříve než se budu vyjadřovat dále, chci zdůraznit, že mne moc mrzí současná situace, kterou považuji za zbytečně vyhrocenou a která se již dostává i do osobní roviny, protože je napadána jak moje osoba, tak i můj přítel i hnutí za které kandiduji do zastupitelstva. Žijeme v krásném městě, které společně sdílíme, jsme jeho součástí a všichni bychom si měli uvědomit, že je tu několik generací, vzájemně se respektovat a brát na sebe ohledy.

Problém nastal na začátku letošního léta, kdy na některých „zahrádkách” bohužel nerespektovali dobu nočního klidu a pořádali tam koncerty až do skoro ranních hodin. Po určitý čas jsem to přehlížel, ale když se frekvence pořádaných akcí, a především jejich hlučnost stupňovaly, pomalu mi začala docházet trpělivost a porozumění tomu, že se lidé po covidu prostě chtějí bavit.

Když se ale na mne pak jako na zastupitele začali s prosbami obracet i sousedé, mí vrstevníci

i rodiny s malými dětmi, došla mi na rovinu trpělivost. Snažil jsem se nejdříve provozovatele na tuto skutečnost slušně upozornit, ale když mé připomínky nebrali na zřetel, nezbylo mi nic jiného než se obrátit na policii.

Chápu, že spousta lidí se chce pobavit a někdy i déle, než je to ve městě povoleno. Lidé se sice rádi baví, ale „ruku na srdce”, kdo by chtěl bydlet poblíž míst, kde jsou tyto akce pořádány?

Po několika stížnostech, a to nejen mých, se přišlo na skutečnost, že tyto podniky nemají kolaudační rozhodnutí na pořádání veřejných akcí. Toto omezení nevychází z žádné městské vyhlášky, ale ze zákona ČR, tudíž jej musí ctít jak provozovatelé, městský úřad, městská policie, tak i Policie ČR.

Důvod, proč jsou některé podniky nyní omezeny v pořádání těchto veřejných akcí, není ten, že je mezi stěžovateli zastupitel (a mimo jiné i spousta jiných občanů), ale jednoduše ten, že dané podniky k tomu nemají oprávnění, mohou pouze provozovat občerstvení bez hudební produkce.

A jaké je tedy řešení uvedené situace? Dotčené podniky by si měly vyřídit povolení na pořádání takových akcí, dodržovat noční klid, a především být k ostatním ohleduplní.

Do budoucna bych si velice přál, abychom byli schopni jeden druhého respektovat, ctít zákony a pravidla.

Jen tak zde budou moci žít všichni spokojeně.

MUDr. Bohuslav Machaň, 66 let,

pracující ambulantní lékař,

člen Zastupitelstva města Prostějova

bydlící v nádherné klidné části biokoridoru Hloučela