Někteří se už netrpělivě těšili, další by si zase rádi ještě protáhli prázdniny. Předminulý čtvrtek se už ale všech 32 nových žáků hlásilo na základní škole v Určicích, kde se dočkali přivítání od vedení ústavu i obce.

Slavnostní zahájení školního roku začalo 1. září přímo před budovou, kde se představili žáci všech tříd. Pro ty, které čekala premiéra, byl připraven uvítací dárek a přání ke krásným rokům školou povinným. Následně se děti přesunuly do tříd, ale ani pro prvňáčky to nebyl krok do neznáma.

V Určicích vše začalo úderem osmé hodiny ranní. To už prvňáčci seděli na připravených lavicích hned vedle svých učitelek, vedení školy i vedení obce. Jako první je zde uvítala ředitelka školy Marcela Melková. „Pevně doufám, že už jste se těšili do školy. Věříme, že tento den je pro vás velmi významný a sváteční. Přeji vám, aby se vám u nás ve škole líbilo a abyste si tu našli nové kamarády a kamarádky. Hlavně ať vás baví chodit do školy a věřím, že vás bude bavit se učit novým věcem a dovednostem. Rodiče žádám o vzájemnou komunikaci a důvěru, protože bez nich nemůže být vzdělávání úspěšně,“ pronesla na úvod. Následně poděkovala také obci za vzájemnou spolupráci a investice do nových projektů ve škole i za jejich realizaci a předala slovo starostovi obce Petru Kouřilovi, jenž dětem popřál hodně radosti a úspěchů. „Hlavně ať vás škola baví a chodíte do ní rádi. Věřím, že poznávání nových věcí a nové přátelské vazby vám v tom pomohou,“ doplnil starosta.

Poté dětem zazpíval pěvecký sbor školy a šlo se na předání dárků pro každého z prvňáčků, kteří jsou rozděleni na dvě třídy po šestnácti dětech. Každý tak dostal památeční knihu s příběhy prvňáčka a této slavnostní akci si ještě vzaly slovo třídní učitelky, které jej následně předaly dětem a ty splnily slib školáka prostřednictvím naučené básničky.

Krátce po půl deváté se už všichni žáci přemístili do budovy a novinka to nebyla ani pro ty nejmenší. „My zde máme projekt Mosty, ve kterém jsme uváděni jako jedna ze škol v příkladu dobré praxe. Naši prvňáčkové už díky tomuto projektu znali své třídní učitelky od loňského školního roku, protože za nimi do školky pravidelně docházeli a pracovali s nimi. V červnu jsou následně s paní učitelkou celý den a probíhá pak i schůzka s rodiči. Takže děti dokonale znají celou školu i své pedagogy a jdou tak do důvěrně známého prostředí,“ prozradila Večerníku Marcela Melková, která tak potvrdila, že děti přesně vědí, kde co mají, a to vše díky vzájemné spolupráci mateřské a základní školy, která tu díky projektu funguje na jedničku.