Pravidelným bodem programu jednání prostějovského zastupitelstva jsou aktuální zprávy o stavu hospodaření obecně prospěšné společnosti Národní dům. Ekonomika tohoto městského zařízení se od covidové krize pomalu zlepšuje, nyní ale do účetnictví zasáhla krize energetická. Poukázal na to ředitel Národního domu Martin Křupka (SPD).

„Prázdninové měsíce červenec a srpen byly pro Národní dům velice těžké a komplikované. Ostatně na tyto dva měsíce si i v minulosti Národní dům musel vydělat v obdobích, která z ekonomického hlediska byla daleko příznivější. Musím ale říct, že jsme letní období překlenuli i díky tomu, že jsme předtím oproti minulému roku měli spoustu akcí jako například svatby, firemní oslavy, soukromé oslavy narozenin a podobně. Co se ale týká aktuálního běžného provozu Národního domu, dochází v tomto ohledu k zásadnímu propadu v hospodaření. Například na obědy chodí zákazníci čím dál tím méně, zřejmě se každý už nyní snaží šetřit,“ uvedl Martin Křupka, ředitel Národního domu v Prostějově.

Dalším neblahým faktorem je skutečnost, že v posledních měsících v důsledku energetické krize stouply náklady Národního domu o sto procent. „Já jen věřím, že v průběhu zbytku roku nenastane podobná situace s covidem jako vloni a podaří se nám opět nasmlouvat hodně výdělečných akcí. Počítáme s množstvím večírků, oslav, vánočních akcí i plesů tak, abychom mohli čelit vysoké nákladovosti provozu Národního domu,“ dodal Křupka.