Přípravu na nadcházející zimní sezonu nepodceňujeme a naši hasiči-lezci nyní absolvují výcviky, při nichž trénují záchranu lyžařů ze zaseknuté lanovky. Letos jsme navíc využili možnosti spolupracovat s leteckými záchranáři z HZS Jihomoravského kraje. 

Součástí záchranných prací se proto stal i vrtulník, který pokud může vzlétnout, pomůže zkrátit čas záchrany i o desítky minut. Při včasném ohlášení poruchy tak nemusejí lyžaři v nepříznivých podmínkách na lanovce čekat déle, než je nezbytně nutné. Při spolupráci s vrtulníkem jsme totiž schopni rychleji soustředit naše síly a prostředky na místě zásahu a výrazně tak urychlit nasazení většího počtu hasičů-lezců, a tím tak dostat do bezpečí a tepla v kratším čase větší počet lyžařů.

Cílem výcviku tak bylo koordinovat postup záchrany našich lezeckých družstev a skupin s leteckými záchranáři a vyzkoušet si výsadky přímo na sloupy lanovky či na sjezdovku. Zároveň jsme cvičili také postupy při spouštění jednotlivých osob ze sedaček, pohyb lezců na ocelových lanech a práci s mechanismy různých typů lanovek. Díky spolupráci s provozovateli lyžařských středisek jsme tentokrát vyzkoušeli zásahovou činnost v areálech v Kunčicích a v nedalekých Hynčicích pod Sušinou.

 

Výcviky záchrany z lanovky probíhají každý rok. Při ostrých zásazích se ukazuje, že pravidelný výcvik je naprostou nezbytností. Díky prověřeným postupům se nám daří zkrátit nedobrovolný pobyt lyžařů na zaseknuté lanovce na minimum.

Jako například letos v únoru v Přemyslově, kde jsme zachraňovali 40 lidí pomocí lezeckých technik a dalších 90 osob jsme z lanovky evakuovali. Zásah ztěžovalo špatné počasí a nízké teploty. Přesto se nám podařilo dostat všechny bezpečně dolů do hodiny a půl.

Záchrana osob pomocí vrtulníků ve spojení s lanovou technikou je u Hasičského záchranného sboru České republiky systémově cvičena a využívána od roku 1997.  HZS ČR efektivně a dlouhodobě spolupracuje s Leteckou službou Policie ČR provozující vrtulníky a vybranými útvary Armády České republiky provozující vrtulníky.