V posledních letech není jednoduché se od spoluobčanů dozvědět jakoukoliv informaci, natož odpověď, komu dají hlas v blížících se komunálních volbách. Přesto i nyní po čtyřech letech se tým Večerníku opět vydal do ulic a oslovil několik stovek Prostějovanů s prostou a jednoduchou otázkou. Koho budete volit? Zcela zřetelné odpovědi jsme se však dočkali od pouhé pětiny oslovených, přesto jsme podle názorů 167 dotazovaných dokázali sestavit žebříček potenciálních vítězů i poražených podle toho, jak jsou Prostějované připraveni volit.

Během týdenního průzkumu se Večerník setkal se stovkami občanů starších osmnácti let. Jen menší část z nich ale byla ochotna sdělit nám své názory na současnou politickou situace a také to, koho jsou ochotni v pátek či v sobotu volit. Mimo to se ale Večerník dočkal i několika otázek, které svědčily o tom, že ne všichni Prostějované mají přehled o všech kandidujících subjektech v komunálních volbách v Prostějově. „Dal bych hlas tradičně KDU-ČSL, ale ta už do voleb nejde,“ postěžoval si senior z Prostějova, kterého jsme tak nutně museli poopravit, že lidovci kandidují v koalici Spojenci pro Prostějov. Ostatně svoji dosavadní identitu ztratila i KSČM, jež se vklínila pod hlavičku Levicových občanů města Prostějova.

Většina Večerníkem oslovených Prostějovanů neodpověděla na otázku, koho budou za pár dní volit. Někteří nám to dali najevo ve vší slušnosti, jiní lidé byli dost agresivní s tradičním dovětkem, že je nám po tom …! Ale co už, přesto jsme se jasné odpovědi na jasně položenou otázku dozvěděli od 167 občanů, tudíž výsledky v předvolební anketě jsou zveřejnitelné a mají svoji váhu.

Nejvíce Prostějovanů se chystá předat svoji důvěru hnutí ANO 2011, na čemž nic nemění ani aktuální soudní kauza s obviněným předsedou celostátního hnutí Andrejem Babišem. Uskupení okolo současného primátora Prostějova Františka Jury to ale nebude mít nijak jednoduché, protože podobnou voličskou podporu v Prostějově má také PéVéčko a ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějova. Pouhá desetina oslovených voličů, kteří projevili svůj názor, se chystá volit dosud nejsilnější opoziční hnutí Na rovinu! Podle průzkumu Večerníku se pak do zastupitelstva dostane ještě SPD a také ČSSD, která má v Prostějově stále dostatečnou voličskou podporu. Namále budou mít podle provedeného průzkumu „Piráti“, kteří navíc nedokázali zaplnit kandidátní listinu pětatřiceti možnými kandidáty. Oslovení voliči pak zřídka prozradili, že dají hlas Spojencům pro Prostějov nebo Levicovým občanům města Prostějova a KSČM. Po sečtení a vyhodnocení odpovědi tak vyšlo najevo, že tyto dva subjekty by měly v příštím zastupitelstvu města Prostějova chybět. Úplně beznadějně se pak jeví šance spolku Zvířata potřebují pomoc. Ale jedinci, kteří by ho volili, se našli...

 

výsledky v předvolební anketě večerníku

ANO 2011                                                                                         20,58 %

PéVéčko                                                                                            19,32 %

ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova                  17,16 %

Na rovinu!                                                                                         10,68 %

SPD                                                                                                   10,19 %

ČSSD                                                                                                8,37 %

Česká pirátská strana                                                                        5,73 %

Spojenci pro Prostějov                                                                     4,28 %

Levicoví občané města Prostějova a KSČM                                    3,21 %

Zvířata potřebují pomoc                                                                   0,48 %

 

ANO 2011                                                     8

Pévéčko                                                         7

ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova 7

Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení)                        5

SPD                                                    3

ČSSD                                                 3

Česká pirátská strana                         2

 

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září

 

38 volby special