Svítidla nejsou jen nezbytným prvkem našeho domova. Jejich design a to, jak ladí se stylem pokojů, jsou stále důležitější. Aktuálním trendem jsou pravidelné tvary, hladké povrchy, hnědá a béžová kulovitá svítidla, jednoduché kovové konstrukce a surové materiály. Ty se skvěle hodí do moderních minimalistických interiérů, ale pokud máte rádi styl 70. let, tak zapadnou i do něj. Starší generace možná zažije déjà vu, ale v designu svítidel, jako všude jinde, se čas od času vracejí staré trendy.

V roce 2022 přepychové a dekorativní vícebodové lustry pomalu ustupují jednoduchým závěsným lampám. Jejich malé rozměry, jednotné barvy a pravidelné tvary stínidel je předurčují k boho i industriálnímu stylu. Kombinace dřeva a saténového skla zajišťuje rovnoměrný rozptyl světla a dělá z něj univerzální řešení, které se hodí do každého interiéru. S lustry se bez lítosti loučíme. Jakkoliv vypadají efektně, zvláště v prostorných a vysokých interiérech by na ně většina lidí plánujících nový design interiéru nejraději zapomněla. I z praktických důvodů, protože udržovat takového „křišťálového pavouka“ v čistotě předčí i ty největší milovníky glamour stylu znuděné karanténou.

Více zdrojů světla

V roce 2022 se stále častěji volí prvky bočního osvětlení v podobě jednoduchých, malých nástěnných svítidel a svítidel osvětlujících rohy místnosti. Světlo se z nich šíří nahoru a dolů a také vychází skrze speciálně navržené štěrbiny, což vytváří jedinečnou atmosféru. Takové vícebodové uspořádání opticky zvětší každý interiér a symbolicky oddělí zóny i v malé místnosti. Toto řešení, podobně jako sluchátka s aktivním potlačením hluku, umožnilo více než jednomu vztahu přežít obtížnou dobu lockdownu.

Jednoduché tvary

I v roce 2022 zůstávají trendy kulatá stínidla a stropům dominují kulovité plafony (přisazená nástěnná nebo stropní svítidla), ale stále častěji volíme i svítidla nepravidelných tvarů. Svítidla z průhledného, opálového nebo tónovaného skla upevněná na jednoduché trubkové konstrukci pocházející ze 70. let minulého století, poskytnou nejeden okamžik nostalgie. Kulatá stínidla na cylindrické základně, stejně jako jejich verze zavěšené ve zlatých obroučkách, spojují rysy art deco designu a rozkvětu skupiny ABBA. Efekt návratu do minulosti ještě umocňují působivé kombinace světelných pásků s tmavým dřevem, mramorem a metalickými akcenty.

Zemité a přírodní barvy

Trend eko v designu znamená změnu palety barev a materiálů. K dosud dominantní černé, šedé a bílé barvě se připojuje hnědá, béžová a zelená. Dominují přírodní materiály jako dřevo, ratan, proutí kombinované s oxidovaným, pochromovaným nebo poniklovaným kovem. Stále odvážněji volíme stínidla z recyklovaných materiálů, a dokonce i betonu. Svítidla jsou vyrobena z hmoty podobné betonu v šedé barvě a povrch stínidla je porézní a drsný na dotek a vypadá skvěle v moderních minimalistických interiérech.