To je už pořádná pálka! Hospodaření Olomouckého kraje stojí nad hodně hlubokou propastí a politici se přou, kdo za to může. Nový hejtman Josef Suchánek prozradil, že dluhy narostly do závratné výše 3,4 miliardy korun a zdejší kraj se tak stal nejzadluženějším v celé České republice. Na kom leží vina? Pomineme-li covid-19, který letos v krajské pokladně udělal „díru“ za půl miliardy, svádí současný hejtman finanční mizérii i na bývalé vedení. Na jeho slova ovšem ostře reaguje bývalý první muž úřadu Ladislav Okleštěk. Kauzu jsme podrobně rozebrali v rámci našeho pravidelného tématu.

Z nedávných prohlášení Josefa Suchánka vyplynulo, že Olomoucký kraj je na tom z finančního hlediska velice bídně. Podle nového hejtmana za to může hlavně bývalé vedení kraje, které ho zadlužilo, a cesta za nápravou bude hodně složitá. „Je pro nás velkou výzvou zlepšit nelehkou ekonomickou situaci kraje, kterou nám zanechalo minulé vedení. Ekonomická situace v Olomouckém kraji je opravdu tristní. Jsme kraj s největším zadlužením v celé České republice, což spolu s finančními důsledky pandemické krize vytváří extrémní tlak při sestavování rozpočtu jak pro rok 2021, tak na střednědobý výhled dalších let,“ konstatuje nový hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a Starostové).

Jeho slova však předchozí šéf v exkluzivním vyjádření pro Večerník důrazně odmítl. „Nové krajské vedení by si mělo rychle vyhrnout rukávy a začít pracovat, aby se v této době umělo postarat o občany našeho regionu. Kritizováním svých předchůdců nic nevyřeší," opřel se do svého nástupce v hejtmanském křesle Ladislav Okleštěk.

Rozpočet Olomouckého kraje je podle Suchánka téma, které nové vedení řeší prakticky od začátku jeho mandátu. „Koronavirová pandemie způsobila výpadek na straně příjmu půl miliardy korun. A je zde nutné také dodat, že dosud neznáme dopady zrušení superhrubé mzdy, protože návrh zákona nyní čeká na vyjádření a úpravy Senátu. Ve stávající podobě by znamenal další neuvěřitelný výpadek na straně příjmů ve výši sedmi set milionů korun! Finančně jsme úřad převzali ve skutečně špatné kondici, rozdíl salda je opravdu enormní oproti ostatním krajům podobné velikosti. Tato situace se kontinuálně tvořila několik let od roku 2008 a doslova se zde vytloukal klín klínem. Hejtmanství si bralo úvěry, aby mohlo splácet ty předešlé, finanční kondice se nezlepšila ani v tučných letech ekonomické konjunktury,“ dívá se na předešlá období Suchánek. Vzápětí jedním dechem dodal, že nové vedení kraje bude hledat úspory v rozpočtu, kde to jen půjde. „Nyní se musíme zaměřit na zeštíhlení části výdajů, které nejsou zcela potřebné. Už od počátku našeho mandátu hledáme všechny možné cesty k šetření. Situace je opravdu velmi vážná, deficit v naší krajské pokladně je pro nás velkou překážkou. Některé body z našeho programu proto bude z důvodu chybějících financí velmi těžké naplnit. Olomoucký kraj se potýká s obřím dluhem, který se na konci letošního roku bude pohybovat okolo částky 3,4 miliardy korun,“ vypočítává Josef Suchánek s tím, že tento stav budou muset krajští radní řešit s nejvyšší vážností a jistě na to nebude stačit jeden rok, patrně ani dva. „Z mé pozice se mohu zaručit, že uděláme maximum, abychom náš kraj dostali do finanční stability. Je to ale velmi nesnadná mise, ekonomické dopady koronavirové krize na nás budou působit i v příštím roce velmi bolestivě. A velmi pravděpodobně i v dalších letech. Nyní máme s kolegy radními nachystán návrh rozpočtu na rok 2021. Jeho prioritou je být vyrovnaným a zároveň zachovat stávající úroveň sociálních služeb, zdravotnictví, dopravní obslužnosti či infrastruktury. Je zde řada projektů, které kraj bude dokončovat. Doufáme taky, že se po pandemické situaci opět podaří nastartovat ekonomiku, což by vrátilo některé toky příjmů, se kterými nemůžeme za tento rok počítat. Nemůžeme ani vyloučit pozitivní změny v oblasti rozdělování daní do krajů a obcí, které by nám rovněž pomohly. Za celé krajské vedení mohu potvrdit, že jsme odhodlaní tuto situaci vyřešit,“ slibuje hejtman Olomouckého kraje.

Na jeho výroky zareagoval Ladislav Okleštěk (ANO 2011), který odmítá tvrzení, že bývalé vedení Olomouckého kraje prohloubilo dluhy v krajské pokladně. „Hejtmanství z let 2016 až 2020 nenavýšilo krajský dluh ani o korunu! Naopak se mu dařilo deficit rozpočtu zmenšovat, a to i při rekordně vysokých investicích. Ohrazuji se tak proti prohlášení mého nástupce Josefa Suchánka, že za krajský dluh 3,4 miliardy je zodpovědné minulé vedení kraje,“ láteřil bývalý hejtman. „Zaskočilo mě, že nová koalice se už po měsíci od zvolení vymlouvá svým voličům, proč nesplní řadu ze svých předvolebních slibů… Dluh 3,4 miliardy má kraj už mnoho let a je s podivem, že nové vedení kraje o něm nevědělo v době, kdy v předvolební kampani slibovalo voličům hory doly, například to, že opraví všechny krajské silnice. Olomoucký kraj stejně jako celá Česká republika prochází těžkým obdobím. A situace se jen tak nezlepší, zvláště ekonomické vyhlídky nejsou veselé,“ uvedl dále Okleštěk a dodal: „I při obrovských investicích jsme celé čtyři roky spláceli dluh, který jsme zdědili po předchůdcích. Až letošní koronavirová krize učinila v krajském rozpočtu propad, takže se nakonec nepodařilo z dluhu nic smazat. Zároveň je třeba férově dodat, že tento dluh vzniklý za vlády Jiřího Rozbořila, měl svůj smysl, finanční prostředky nebyly tehdy prošustrovány, ale smysluplně proinvestovány.“