Vlastně se nic nestalo! Takto hodnotí rozsáhlý policejní zásah ze soboty 12. prosince u hotelu Avion na náměstí E. Husserla oficiální tisková zpráva ze složek strážců zákona. Na místě se přitom dle svědků mělo vyskytovat několik desítek mužů, z nichž někteří měli být vyzbrojeni baseballovými pálkami. Mělo jít o vyřizování účtů mezi olašskými Romy. Proti nim včas zasáhli policisté včetně těžkooděnců se samopaly, situace se záhy uklidnila. Někteří z nich ale zastavovali a kontrolovali projíždějící auta dokonce i následující den. Proč? Těžko říct. K jakémukoliv narušení veřejného pořádku dle policejního mluvčího totiž v tomto případě prý nedošlo. Obyvatelé náměstí E. Husserla však s tímto tvrzením vyjadřují velký nesouhlas a s obavami čekají, kdy se budou nepokoje zase opakovat...  

Velké policejní manévry v centru města skutečně nešlo přehlédnout. Dle oficiální policejní zprávy se ovšem de facto jednalo pouze o mnoho povyku pro nic. „„Operativním šetřením policisté územního odboru Prostějov zjistili, že v sobotu 12. prosince by na území města mohlo dojít k incidentu mezi dvěma skupinami osob. V odpoledních hodinách jsme pak přijali několik oznámení o skupince asi deseti osob, které se shromáždily na náměstí E. Husserla v centru města. Na základě zjištěných informací byl posílen výkon služby dostatečným množstvím sil a prostředků. Celou situaci policisté monitorovali, přičemž žádné protiprávní jednání zjištěno nebylo,“ poskytl oficiální vyjádření k incidentu František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

S tímto konstatováním jsme se však nespokojili. Viděli snad svědci jinou událost?

V minulém vydání Večerník informoval o incidentu, k němuž došlo předminulou sobotu 12. prosince večer na náměstí E. Husserla. Proti dvěma rozhádaným skupinám Romů, které se vzájemně napadaly, zasahovaly desítky policistů včetně po zuby ozbrojených těžkooděnců. I z tohoto důvodu překvapuje pondělní vyjádření mluvčího prostějovské policie Františka Kořínka, že k žádnému protiprávnímu jednání ze strany romských buřičů nedošlo...

S touto verzí jsme se však nemohli spokojit. Večerník zajímalo, proč se ve zprávě hovoří o desítce osob, zatímco přímí svědkové žijící na náměstí E. Husserla uvedli, že „před Avionem bylo tak třicet až čtyřicet olašských Romů. Pak si zavolali pomoc, takže jich dorazilo dalších dvacet“. V této souvislosti nakonec policejní mluvčí přiznal, že policisté na místě skutečně zastihli zhruba třikrát více lidí, než bylo ve zprávě uvedeno. „Oznamovatelé uváděli zprvu asi deset osob, my jsme jich na místě zjistili necelé tři desítky,“ připustil František Kořínek.

Další naše otázky směřovaly k tomu, zda Policie ČR skutečně kontrolovala náměstí v souvislosti se zásahem i během následujícího dne. „Situaci jsme monitorovali za účelem zabránění její eskalace po nezbytně nutnou dobu, tedy i následující den,“ potvrdil mluvčí.

 

Proč k tomu došlo?

Dle informací blízkých policii se do Prostějova sjeli cikáni z různých měst. V této souvislosti se spekulovalo o možném konfliktu mezi brněnskou a ostravskou větví olašských Romů. Co tedy bylo skutečným důvodem tohoto „nájezdu“ na Prostějov? A proč policisté zasahovali právě u Avionu na náměstí E. Husserla, kde jsou podobné potyčky stále běžnější? I tyto otázky jsme policejnímu mluvčímu zaslali, ale odpovědi už jsme bohužel nedostali. „Další vaše dotazy se dotýkají ochrany osobních údajů, taktiky policejních zákroků, případně jsou spekulativního charakteru,“ vysvětlil František Kořínek.

 

Je tady vše v pořádku?

Lidé bydlící na náměstí E. Husserla sice pochválili rychlý a profesionální policejní zásah, na druhou stranu mají obavy, že se něco podobného bude brzy opět opakovat. „Je to tady na denním pořádku! Vždycky pozdě večer nebo v noci se tady hádají a napadají skupinky cikánů, mnozí z nich pod vlivem alkoholu, či snad dokonce drog. Jestli si policisté myslí, že je tady vše v pořádku, tak se pletou. Ať si tady někdo zkusí bydlet,“ láteřil muž z náměstí E. Husserla, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Incidenty se skutečně opakují, Večerník o nich informoval již několikrát. Zajímavé je, že nikdo není schopen romským výtržnostem a přinejmenším rušení nočního klidu zabránit. A když policie ústy svého mluvčího tvrdí, že v posledním případě nedošlo k protiprávnímu jednání, tak proč byly na místě desítky těžkooděnců se samopaly? (mik, mls)