Pár prázdných míst okolo paneláků. Dlouho to však trvat nebude a okolo šestnácté hodiny lidé v Anglické ulici nezaparkují. Podobně jako v mnoha okolních. Tento jev je totiž v Prostějově zcela běžný. V případě sídliště Západ dlouho pomáhalo parkoviště u prodejny Lidl, kde se nacházela více než stovka míst. Tomu je však konec, parkoviště u upraveného supermarketu totiž nově uzavírají závory. A kromě nakupujících zde nikdo nezaparkuje. Magistrát tak nyní musí řešit, kam obyvatelé přilehlých sídlišť Svobody a Západ mohou svá vozidla zaparkovat.

 

Možností přitom mnoho nezbývá. „Je to hrozné. Nebydlím tady, ale věřím, že lidi musí nadávat,“ svěřil se Večerníku jeden z nečetných chodců, kteří se v pátek okolo čtrnácté hodiny vyskytují v Holandské ulici, která s Lidlem přímo sousedí. To Lenka Konupková, která naopak bydlí nedaleko, situaci s nedostatkem parkovacích míst sama pociťuje. „Je to strašné. Všechna auta se posunula a my teď nemáme kde před panelákem parkovat. Takže parkoviště u Anděla je zahrazené, to u Lidlu taky. Ještěže máme garáž, neumím si představit situaci těch, kteří tuto možnost nemají,“ říká žena.

Současná situace nastala poté, co v tomto roce začala výstavba nového Lidlu. Ta skončila před dvěma týdny, problémy řidičů s odstavením jejich aut však nezmizely. „Parkování po dobu půldruhé hodiny bude pro zákazníky zcela zdarma. Po těchto devadesáti minutách, což je doba, která je dle našeho průzkumu dostačující k nákupu, je každá další hodina zpoplatněna částkou sto korun,“ zopakoval mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler. A závory u Lidlu skutečně nedávají šanci řidičům, kteří chtějí nechat svůj vůz na parkovišti přes noc.

Problému jsou si vědomi i na magistrátu. „Nicméně pozemky jsou nyní soukromé a majitel si plně diktuje, jaký režim na nich je. Navíc kapacita ulic je, jaká je, není to jednoduché, mnoho rodin má v současnosti dvě i tři auta,“ konstatuje náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011). S řidiči však na dálku sdílí víc než pochopení. Ubezpečil, že radnice se bude nápravou nynějšího stavu zabývat. „V budoucnu určitě chceme stavět v lokalitě parkoviště v souvislosti s územním plánem. Počítáme s tím,“ prozradil Rozehnal.

Do té doby však lidem nezbyde než počítat s mnohdy dlouhou cestou od auta k domovním dveřím.