Nevídaný úspěch se podařil malebné obci na jihu prostějovského regionu. Dobrochov už v roce 2019 získal Zelenou stuhu v anketě Vesnice roku. Kvůli epidemii byla jeho reprezentace v rámci mezinárodní zahradnické soutěže Entente florale odložena až na letošní ročník.

Na konci června tak malebná víska hostila odbornou porotu, na kterou skvěle zapůsobila. A tak se o předminulém víkendu delegace vypravila autobusem do Maďarska, kde se letošní ceny předávaly. Dlouhé chvíle napětí, na jaký úspěch to bude stačit, vystřídala po vyhlášení Zlaté medaile obrovská euforie! Dobrochov se stal teprve třetí obcí v republice, která se může pyšnit nejvyšším možným vyznamenáním v kategorii životního prostředí a vytváření a údržby zeleně, která dbá na pravidla trvale udržitelného rozvoje!

V Dobrochově se toho ohledně trvale udržitelného rozvoje vytvořilo opravdu hodně a obec na aspekty životního prostředí nemálo dbá. Už před třemi roky místním jejich počínání vyneslo velký úspěch v celorepublikové soutěži, kde obec získala Zelenou stuhu v anketě Vesnice roku. V letošním roce se dočkala i své reprezentace v rámci mezinárodní zahradnické soutěže Entente Florale Europe. Na konci června tak do obce zavítala odborná komise, která měla pro obec jen slova chvály, a její hodnocení bylo veskrze pozitivní.

„Obec připravila řadu koncepčních materiálů a velmi profesionálně zpracovaných plánů a dokumentací. Ukazovaly na dobré skloubení potřeb rozvoje obce s potřebami ekologie a zlepšování stavu životního prostředí. Důraz je kladen na vytvoření zeleného pláště obce, který odcloní sídlo od zemědělsky obhospodařovaných ploch, ale i procházejícího tělesa dálnice,“ stojí v hodnocení komise a její pozitivní hodnocení pokračuje i v následujících kritériích. „Neshledali jsme žádné negativní vjemy jako znečištění vzduchu způsobené blízkostí dálnice. Obec dbá na úklid všech ploch a vzorně udržuje všechny veřejné plochy. V okolní zemědělské krajiny se neprojevuje eroze, naopak cílená opatření ji eliminovala.

Po této zprávě komisařů tak mohl Dobrochov vyrazit do maďarského Balatonfüredu plný očekávání a na mezinárodní vyhlášení zájemci zaplnili rovnou celý autobus. „Věděli jsme hned po návštěvě komise, že budeme chtít vypravit autobus, aby s námi mohlo jet co nejvíce lidí, kteří se zasloužili o tak skvělé hodnocení. Cestu jsme si opravdu užili, během ní se zpívalo a panovala skvělá nálada. Určitě to byl dobrý nápad a jsme rádi, že jsme si to mohli užít takto společně,“ prozradil k cestě starosta obce Miloslav Kříž.

Den s velkým D se stal pro celou výpravu nezapomenutelným a už dopoledne začaly přípravy na účasti na European marketu, kde si každý ze států nachystal různé pochutiny, které k dané obci, městu či celému státu zkrátka patří. „Ochutnali jsme tam řadu dobrot z Belgie, Irska, Rakouska i dalších zemí. My jsme si připravili moravské koláče a chybět nemohlo ani pivo a také slivovice. Musím říct, že jsme měli fronty a lidem u nás opravdu chutnalo. Navíc jsme na všechny hodně zapůsobili i naší delegací, která byla snad největší. Lidé si také velmi vážili toho, že jsme se naučili refrén písně od Omegy, kterou v Česku známe jako Dívka s perlami ve vlasech,“ přidal dále starosta.

Večer už patřil slavnostnímu vyhlášení ankety, která probíhá už tři desítky let. Hostil ji hotel Anna Grand a tam už dle slov starosty panovala mírná nervozita, která se po vyhlášení výsledků změnila ve velkou euforii. Obec si za své činy vysloužila nejvyšší možné vyznamenání zlatou plaketu. „Když jsme pak byli pozváni na pódium, tak nás šla taková delegace, že jsme se tam pomalu ani nevešli,“ prozradil se smíchem Kříž, ale pak už dodal vážněji. „Jednou mi jeden starosta řekl, že příprava na tuto soutěž je ještě náročnější než na Vesnici roku, čemuž jsem příliš nevěřil, ale měl pravdu. Reprezentovali jsme tam nejen naši obec, ale i náš kraj a celou republiku. Po vyhlášení jsem cítil nepopsatelnou radost a hrdost na to, čeho jsme v naší obci dosáhli.“

Dobrochov se stal teprve třetí obcí v Česku, která se za třicet let existence uvedené soutěže může pyšnit takovým úspěchem. Ani to však neznamená, že by tím odvedená práce skončila. „V soutěžích o životním prostředí už asi nemáme co více získat. Jde ale o to, abychom neusnuli na vavřínech a nadále pokračovali ve výsadbách a dokončili všechny projekty, které ještě máme před sebou, přejeme si, aby pokračovalo hromadné zapojení. Já osobně věřím, že to pro nás není tečka, spíše motivace do další práce,“ zakončil starosta Miloslav Kříž.