Dva typické vánoční požáry jsme řešili během letošních svátečních dnů. Oba se naštěstí obešly bez vážnějších následků. Celkově jsme vyjížděli ke 41 událostem v celém Olomouckém kraji. Nejvíce nás zaměstnávaly technické zásahy a požáry.

Celkově událostí od 24. 12. do 26. 12.: 41

Požáry: 7

Dopravní nehody: 6

Technická pomoc: 18

Záchrana osob a zvířat: 5

Únik nebezpečných látek: 1

Ostatní (COVID-19): 4

Štědrý den – 14 událostí
Na Štědrý den vyjelo k požáru v opuštěné budově nedaleko nádraží v Hranicích 5 jednotek hasičů. Evakuovali jsme 3 bezdomovce, požár jsme rychle lokalizovali, objekt odvětrali, rozebrali střešní konstrukci a prostor zkontrolovali termokamerou. Ke zranění osob a ani ke hmotným škodám nedošlo.

 

Druhý požár na Štědrý den jsme řešili v Dolanech na Olomoucku. Nahlášen byl ve 20.30 s tím, že v rodinném domě od svíček chytily ručníky a hoří koupelna. Obyvatelé domu se snažili požár uhasit ještě před příjezdem jednotek, jeden z nich se nadýchal zplodin hoření. Poskytli jsme mu kyslíkovou terapii a předali jej do péče zdravotnické záchranné služby. Zasahovaly 4 jednotky. Hasiči požár dohasili, objekt zkontrolovali termokamerou a předali jej majitelům. Škoda byla odhadnuta na 50 tisíc korun a příčinou byla nedbalost.

Během Štědrého dne nás také zaměstnala dopravní nehoda dvou osobních automobilů v Olomouci, ke které došlo po 20. hodině mezi Holicí a Novými Dvory. Dvěma lehce zraněným lidem jsme poskytli předlékařskou první pomoc a předali je do péče ZZS.

Dopravní nehoda 2 osobních vozidel v Olomouci mezi Holicí a Novými Dvory

1. svátek vánoční – 12 událostí
Na Boží hod ráno jsme u Štěpánova zasahovali u dopravní nehody osobního automobilu, který skončil na střeše mimo komunikaci. Řidič byl předán do péče záchranářů. Hasiči místo protipožárně zabezpečili, vozidlo otočili zpět na kola a komunikaci uklidili. Během dne jsme pak řešili ještě další 2 nehody bez vážnějších následků, a to v Šumperku a v obci Lazníky na Přerovsku.

Také jsme otevírali zabouchnutý byt v Olomouci, Sušici na Přerovsku a v Šumperku. Vpodvečer jsme vyjížděli rovněž k požáru kontejneru na textil v Olomouci na sídlišti Povel.

2. svátek vánoční – 15 událostí
Po půlnoci vyjížděli šternberští hasiči do Paseky, kde v průmyslovém areálu hořel vrak karavanu. U požáru zasahovaly 4 jednotky, které jej zdolaly pomocí vysokotlakého hasicího zařízení. Událost se obešla bez zranění a škod na majetku.

 

V Křenovicích na Přerovsku zachránili brzy ráno kojetínští hasiči psa ze střechy domu. Řešili jsme také dopravní nehodu u Loštic, kde osobní automobil narazil do sloupu elektrického vedení a skončil následně v příkopu.

 

Ve 20.30 pak naše jednotky v Šumperku zalarmovalo oznámení požáru rodinného domu v Dolních Studénkách s tím, že v hořícím domě je ve druhém patře v pokoji uvězněná osoba. K události vyrazily 3 jednotky, které po příjezdu na místo zjistily, že v budově zahořely svíčky. Osobu jsme z místnosti vysvobodili nastavovacím žebříkem, požár jsme během chvíle zlikvidovali a objekt jsme odvětrali. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Dům jsme poté předali majiteli.