Situace s parkováním je v Prostějově zoufalá, to už je léta známá věc. Nedostatek parkovacích míst je hmatatelný především na sídlištích. Přestože se dokážeme vcítit do role nešťastných řidičů, kteří hlavně večer marně hledají volné místečko k odstavení svého vozidla, situace třeba na Sídlišti E. Beneše je skutečně tristní.

Jak si Večerníku postěžoval muž bydlící za Domem služeb v Olomoucké ulici, řidiči zde parkují na chodnících, trávníku, a dokonce i v protisměru, výjimkou není, že blokují stanoviště z kontejnery na odpad.

Večerníku se ozval muž bydlící na Sídlišti E. Beneše, který i prostřednictvím fotografie doložil, že řidiči si s parkováním v lokalitě za Domem služeb skutečně nedělají hlavu. A není jediný, kdo na tento problém v poslední době poukazuje. „Dnes a denně se takto po celé roky parkuje. A tatáž auta. Otázka tedy zní, když dojde k dopravní nehodě, kdo bude viník? Chodec, který se dostatečně nerozhlédl, protože neviděl přijíždějící auto? Řidič, který porazil chodce a poranil, i když jel krokem, nebo vlastníci aut parkujících na zakázaných místech? Nebo obě policie, které jezdí denně několikrát kolem a nekonají?  A tím porušují svou povinnost úřední osoby,“ postěžoval si Radovan Bajgar, který si zároveň položil i další otázku. „Opravdu nám bezpečnost chodců leží na srdci? Podle jednání policie soudím, že město má v současné době dostatečný příjem z porušování nejvyšší dovolené rychlosti, takže jiné přestupky už neřeší,“ míní stěžovatel ze Sídliště E. Beneše.

S jeho názory ale nesouhlasí ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík, kterého Večerník požádal o vyjádření k celé problematice. „Městská policie řeší v Prostějově velké množství dopravních přestupků na celém území města, zejména porušení zákazu parkování dle místního dopravního značení. V letošním roce na uvedené lokalitě bylo zjištěno a řešeno větší množství přestupků řidičů a provozovatelů motorových vozidel ať už příkazem na místě, nebo byly přestupky předány do správního řízení. Není v kapacitních možnostech strážníků městské policie denně řešit všechny problémové lokality, kde parkují vozidla porušující předpisy. Doporučuji, aby občané, kteří jsou aktuálně svědky protiprávního jednání, zavolali strážníky na linku 156. Co se týká aktuální dopravní situace na Sídlišti E. Beneše, k tomu je příslušný se vyjádřit Dopravní inspektorát Policie ČR a Odbor dopravy Magistrátu města Prostějova,“ uvedl v reakci na stížnost čtenáře šéf prostějovských strážníků.

I vedení města už dlouhodobě problémy s nedostatkem parkovacích ploch řeší. Přitom právě Sídliště E. Beneše prošlo nedávno rozsáhlou revitalizací, při které došlo k navýšení parkovacích míst. „Viditelně to ale nestačilo. Podle mého názoru nastává čas zamyslet se nad nutností výstavby parkovacích domů,“ vyjádřil se k problému Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Prostějova.