Je to boj. Přesně před pěti lety byl uzavřen bazén základní školy Dr. Horáka. Důvodem tehdy bylo rozmnožení bakterií Legionella, které mohou způsobit tzv. legionářskou nemoc. V pátek 23. září se situace opakovala a došlo opět k uzavření bazénu. Důvodem byl i tentokrát zásah hygieny.  Naštěstí už je vše opět v pořádku.

 

Analýza vzorků ze strany hygieny dopadla v průběhu uplynulého týdne dobře, a tak by měl být od dnešního dne, tj. pondělí 10. října, opět dán do provozu. „Hygiena k nám chodí každý měsíc. Koncem září bylo zjištěno, že výsledky rozborů nejsou dobré, a tak byl bazén z technických důvodů uzavřen. To trvalo dva týdny, během nichž jsme provedli potřebná opatření jako například odpuštění nahromaděné vody. Následná analýza vzorků ukázala zlepšené výsledky, takže bazén budeme moci být v pondělí opět otevřen,“ popsala exkluzivně pro Večerníku situaci na konci uplynulého týdne ředitelka školy Petra Rubáčová s tím, že podobný problém na škole už v minulosti řešili.

Na přímou otázku, zda došlo k nárůstu počtu bakterií Legionelly, které se množí právě ve stojaté teplé vodě, úplně přesně neodpověděla. „Za vším stál technický problém, který by mohla vyřešit snad jen výměna všech rozvodů vody v celé škole. Ta by ovšem byla velmi nákladná a zatím není v plánu. V tuto chvíli se snažíme dělat vše, co můžeme, abychom podobným situacím předcházeli,“ zareagovala Rubáčová.

Bazén na ZŠ Dr. Horáka prošel v uplynulých letech rekonstrukcí. Po půl roce byl opět otevřen v lednu 2020. Opravy se týkaly bazénové vany a zázemí, rozvodů vody ve škole se nedotkly.