Ve dnech 1. až 7. září se uskutečnil zájezd do Velké Británie, který zorganizoval Klub vojenské historie Otaslavice ve spolupráci s obcí Otaslavice. Hlavním cílem této akce byla účast na odhalení pomníku Josefa Františka, který se v bitvě o Británii v řadách 303. polské perutě stal nejúspěšnějším stíhačem bitvy o Británii.

Pomník byl vybudován nedaleko místa Františkovy tragické havárie v Ewell, hrabství Surrey. Na významné akci nechyběli zástupci rodné obce v čele se starostou Markem Hýblem či místostarostou a zároveň předsedou Klubu vojenské historie Vladimírem Ambrosem.

Na zájezd, kterého se zúčastnilo 23 příznivců historie z celé republiky, se vydali ve čtvrtek 1. září ve večerních hodinách z Otaslavic. Do Velké Británie posádka přijela v sobotu dopoledne a už v odpoledních hodinách navštívila Památník vzdušných sil v Runnymede a následně také hrob Josefa Františka v Northwoodu. O den později pak proběhla hlavní akce, kdy byl odhalen pomník Josefa Františka poblíž místa jeho havárie. Aktu se účastnila česká velvyslankyně v Británii Marie Chatardová, zástupce slovenského velvyslance Marcel Babicz, brigádní generál Vratislav Beran, starosta obce Otaslavic, odkud Josef František pocházel, Marek Hýbl a místostarosta obce a zároveň předseda Klubu vojenské historie Vladimír Ambros i předseda muzea David Brocklehurst.

Pamětní desku odhalil Igor Frič, nejbližší příbuzný Josefa Františka, a Jiří Pavlovič, příbuzný Matěje Pavloviče. Autor této desky sochař Miroslav Zvonek ji následně dle českých tradic pokřtil šampaňským. Hlavní akce byla zakončena položením věnců a zpěvem naší státní hymny.

Druhou a neméně důležitou událostí bylo umístění a odhalení pamětní desky „Pocta Českému čtyřlístku“ v Kent Battle of Britain Museum v Hawkinge. To proběhlo v úterý 6. září v 11.30 hodin ostrovního času za účasti Její Excelence paní Marie Chatardové, velvyslankyně České republiky ve Spojeném království. Poslední zastávkou bylo uctění památky třetího ze Čtyřlístku Matěje Pavloviče, který spočívá na hřbitově ve francouzském přístavním městě Boulogne sur Mer.

„Celá akce byla důstojným připomenutím našich slavných předků a jejich hrdinství, které zaplatili svým životem. Památku jediného přeživšího ze čtveřice kamarádů Josefa Balejky z Valašských Klobouků proběhne při odhalení pamětní desky v jeho rodném městě, kde byl také v roce 2004 pochován,“ prozradil předseda Klubu vojenské historie a místostarosta Otaslavic Vladimír Ambros s tím, že odhalení pamětní desky v Otaslavicích proběhlo uplynulou sobotu 8.  října při připomenutí výročí narození a úmrtí Josefa Františka.

Zpět ještě do Velké Británie. Mimo hlavních akcí programu delegace také navštívila památník ve Folkestone, muzeum v Duxfordu a hřbitov v Cambridge, kde jsou pochování příslušníci české 310. perutě. „Velké poděkování patří našim podporovatelům, tedy obci Otaslavice a také Defence Attaché České republiky ve Velké Británii panu brigádnímu generálu Vratislavu Beranovi, který nám ve spolupráci se svojí pařížskou kolegyní pomohl překonat organizační problémy dané časovým zdržením při dopravě,“ dodal závěrem místostarosta.