Povolební karty jsou zcela jasně rozdány i v Prostějově, kde v úterý 18. října proběhne v obřadní síni radnice první zasedání zastupitelstva v novém volebním období. Tradičně půjde hlavně o slavnostní schůzi, na které se budou volit jak nový primátor, tak jeho náměstci a další členové Rady statutárního města Prostějova. Volit se budou také členové dvou nejdůležitějších výborů, kontrolního a finančního. 

 

Ustavující zasedání v novém složení čeká již zítra prostějovské zastupitele, začíná v 10.00 hodin a uskuteční se jak jinak než v obřadní síni radnice. „Samotné jednání bude zahájeno slavnostně, kdy každý z pětatřiceti nově zvolených zastupitelů složí slib,“ připomněl František Jura (ANO 2011), který zcela jistě obhájí v novém vedení města post primátora. Ke svému zvolení bude mít dostatečnou podporu, neboť nově složená radniční koalice ANO 2011, ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova a PéVéčkem získala v zastupitelstvu pohodlnou většinu hlasů. Stejně tak se dá očekávat i zvolení již navržených náměstků, kterých stejně jako v minulém volebním období bude pět. Milada Sokolová (ODS) se posune na post první náměstkyně, Jiří Pospíšil (PéVéčko) s Jiřím Rozehnalem budou řadovými náměstky, stejně jako Marcela Župková a Milošem Sklenkou (všichni ANO 2011), kteří jako nováčci v těchto funkcích nahradí oproti minulému volebnímu období Alenu Raškovou (ČSSD) a Jana Krchňavého (PéVéčko).  

Po volbě zbývajících pěti nových radních přijde na řadu v programu ustavujícího zastupitelstva i na další body. „Dojde na schválení pravomocí náměstků primátora, projednáme výši odměn pro neuvolněné členy zastupitelstva i náhrad ušlého výdělku některým neuvolněným zastupitelům. Jako vždy na ustavujícím jednání zastupitelstva nebude chybět ani volba předsedů i všech členů kontrolního a finančního výboru rady města,“ doplnil primátor Jura s tím, že povinným závěrečným bodem úterního zasedání zastupitelstva budou dotazy, připomínky a podněty zastupitelů.

Večerník bude v úterý jako vždy u toho a v příštím vydání přinese z vůbec prvního jednání nového prostějovského zastupitelstva podrobnou reportáž. Aktuální zprávy najdete ještě tento týden na www.vecernikpv.cz.