Informace, která mnohé zaskočila. Kdo se chtěl v průběhu uplynulého týdne vyhnout věčně ucpané D46 a vyrazit do Olomouce po „staré“, ten si to pěkně protáhl.

Za křižovatkou ve směru na Olšany jej totiž čekal zákaz vjezdu. A tak musel pokračovat objížďkou přes Smržice a Studenec. Důvodem je budování rondelu při vjezdu do areálu zemědělského družstva právě na okraji Olšan u Prostějova. Uzavírka by měla trvat do konce listopadu.   

Stalo se to už tradicí. Kvůli věčně ucpané dálnici D46 v okolí Prostějova si celá řada lidí zvykla jezdit do Olomouce po tzv. staré a na dálnici najíždět teprve v Olšanech. Jenže tomu je konec. A příčinou není pouze to, že dálnice by měla být po dokončení výstavby mostu tento týden konečně zprovozněna v obou směrech. Hlavní příčinou je uzavírka související s výstavbou okružní křižovatky na začátku Olšan u Prostějova.

S tou stavební dělníci začali uplynulé pondělí 10. října. Čerstvě započatou stavbou se rozhodně nevyplatilo projíždět. „Začátkem týdne tam byli policisté a vybírali pokuty,“ informoval Večerník jeden ze čtenářů.

Rondel má řidiče i zpomalit

Stavební práce jsou zatím naplánovány do 30. listopadu. Do té doby budou lidé mířící z Prostějova do Olšan jezdit přes Smržice a Studenec. I díky zprovozněnému severnímu obchvatu by časové zdržení nemuselo být tak velké.

„Rondel budujeme ze dvou důvodů. Tím prvním je zpomalení vozidel mířících do obce. U školy sice máme retardér, nicméně toto nejrůznější závodníky rovněž spolehlivě zpomalí. Retardér však samozřejmě zůstane na svém místě, někteří by to před školou ještě dokázali pěkně rozjet,“ vysvětlil starosta Milan Elfmark. Druhým důvodem je dle něj zlepšení výjezdu z areálu zemědělského družstva. „Původně jsme na křižovatce měli dopravní zrcadla, ta nám však lidé ničili,“ dodal olšanský starosta.

Pozor na uzavírky a stavební práce si musíte dát i při odjezdu z Olomouce na Prostějov. Uzavřen je například i vjezd na dálnicí od hlavního nádraží.