Jen málokdy se stává, že okradený má vyšší dluhy než zloděj. To je případ Romana Čechmánka a Pavla Šrofta. Druhý jmenovaný se opakovaně vloupal do uzavřené restaurace v objektu fotbalového stadionu někdejšího areálu SK LeRK, která stále patří bývalému hokejovému brankáři a dnes trenérovi.

Poté, co olympijský vítěz z Nagana skončil v osobním bankrotu, spravuje jeho majetek insolvenční správce. Kromě toho byl původně Čechmánek letos na jaře odsouzen za milionový podvod k podmíněnému trestu. Třináctkrát trestaný prostějovský feťák Pavel Šroft však minulé úterý 11. října už takové štěstí neměl.

Dlouhodobě zavřená restaurace u zchátralého fotbalového stadionu ve Sportovní ulici, kam se stahují bezdomovci, až nečekaně dlouho odolávala zlodějům. Může za to zřejmě i fakt, že se ze druhé strany nachází hojně navštěvované tenisové kurty. Restaurace oficiálně stále patří Romanu Čechmánkovi. Rozprodej jeho majetku má kvůli astronomickým dluhům na starost insolvenční správce. V případě zavřeného zařízení se však prodej poněkud zkomplikoval, neboť po nájezdu zlodějů o poznání klesla její hodnota. Čechmánek tuto nemovitost pořídil v dobách svého „přátelství“ s bývalém šéfem prostějovského fotbalového klubu SK LeRK a podnikatelem Bořivojem Krestou.    

 

Kradl v malém

Bonviváni Kresta a Čechmánek to dokázali roztočit ve velkém. Třináctkrát trestaný Pavel Šroft je proti nim opravdový „čučkař“. Prostějovský feťák, který si vyzvedává poštu v Kontaktním centru ve Vrahovicích, byl z vězení naposledy propuštěn v září 2020. Brzy se však do něj vrátí. U prostějovského soudu byl totiž obviněn z toho, že se celkem čtyřikrát vloupal do zmiňované restaurace, z níž postupně odnesl zařízení za minimálně 30 000 korun. Vloupáním dále napáchal další škodu v řádech desítek tisíc korun. Při čtvrtém pokusu letos v dubnu byl dvaačtyřicetiletý muž policisty zadržen. To však nebylo vše. Kromě toho vykradl také neobydlené domy v Čehovicích a v prostějovské Barákově ulici.

Pavel Šroft se ke všem činům přiznal, problém měl pouze s výší škody v případě prostějovského domu v Barákově ulici. Soud jej nakonec poslal do vězení na 30 měsíců nepodmíněně. „Obžalovanému lze k dobru přičíst pouze doznání. Přitěžující okolností je nepochybně to, že nedlouho po svém posledním propuštění začal opět krást,“ odůvodnila výši trestu soudkyně Ivona Otrubová.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.