V červnu měli obyvatelé města Prostějova povinnost zaplatit poplatky za odpad. Ještě v polovině října však řada Prostějovanů poplatek ve výši 600 korun zaplaceno neměla. Jak Večerník zjistil, aktuální dluhy obyvatel města jen na poplatcích za odpad činí miliony korun.

Všichni službu využíváme. A mnohdy odvoz odpadů bereme jako samozřejmost. I ten ovšem městskou kasu něco stojí. Ne všichni obyvatelé města však povinnost platit poplatek plní. „Aktuální dluh za rok 2022 na místním poplatku za odpady je ve výši 5 098 273,01 korun. Občanů s dluhem je 8809. Zpravidla se dluh do konce roku sníží, část občanů doplatí své pohledávky. V průměru je roční nedoplatek na místním poplatku za odpady zhruba 1,9 milionu korun,“ prozradil první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Dlužníci se ale magistrátu jen tak nezbaví. Pohledávky úředníci evidují a následně se snaží je vymoct. „Každý rok Finanční odbor Magistrátu města Prostějova vydává platební výměry na nedoplatky na místním poplatku za odpady, které následně slouží jako exekuční tituly pro vymáhání nedoplatku prostřednictvím soudního exekutora a daňové exekuce. Pohledávky jsou průběžně přihlašovány do insolvenčních řízení jednotlivých dlužníků,“ upozornil Pospíšil. Nespolehliví poplatníci tak mohou očekávat složenky, magistrát při připomínání nedoplatků používá i Facebook.